≡ Menu

“Божествена” напитка или чаят ройбос

чай ройбосНаименованието на чая „ройбос“ или както още се нарича „ройбуш“ идва от названието на едноименното растение. Листата на чая се запарват и готовата напитка има тонизиращ и освежаващ ефект. Вкусът му е сладко-кисел, а цветът – тъмно червен. Ако листата са смлени, може да се приготви и по метода на варене на кафе.
Червеният чай “Ройбос” или “бушменският чай”, както и “Hibiscus” (или „Каркаде“) само условно се наричат “чай”, защото растението ройбос (Rooibos) се отнася към семейството на бобовите растения и няма нищо общо с чаения храст.

Ройбос расте в Южна Африка, само в планината Седерберг и никъде другаде. Правени са много опити да се отглежда в други региони, но без успех. Но не само поради тази причина има известен дефицит на този вид чай. За един сезон от насажденията се получават по-малко от десет тона сухи листа, повечето от които остават в страната за собствено потребление. В сравнение с кафето, от което се изнасят стотици тонове, само в Тайван всяка година се произвежда десет пъти повече кафе, отколкото чай ройбос.

ройбос чай
Обработката на листата, които приличат на иглички, наподобява тази на белия чай – бърза ферментация (само няколко часа), сушене и пакетиране. Но при приготвянето на ройбос се използва друга технология ― чаят се залива с вряща вода и престоява седем минути. Може да остане на огъня, но него оставяйте да заври. Заварката (със същите листа) може да се използва няколко пъти.

Този червен чай е много полезен за мнозина, особено ако е част от хранителния режим в случаите, когато се страда от диабет, анемия, нисък хемоглобин или липса на някои микроелементи. Ройбос е естествен източник на девет жизненоважни микроелементи, които често се предлагат под формата на фармацевтични комплекси витамини (цинк, мед, калий, калций, флуор, желязо и т.н.). Чаят има сладък вкус, затова е подходящ за употреба дори и без да се добавят подсладители. Половин чаша от напитката съдържа дневната нужда за организма от витамин С, което е важно за поддържането на тонуса, за укрепване на имунната система и за здрава, красива кожа.

Изследванията на ценните свойства на чая ройбос продължават, и може да се окаже, че той е еликсир на младостта и дълголетието. Нищо чудно, че има много легенди за това как боговете са дали на хората и ройбос и с него, един неизчерпаем източник на сила, здраве и дълголетие. Дали наистина ройбос няма да се окаже една “божествена” напитка?

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!