≡ Menu

Борбата със затлъстяването

борба със затлъстяванетоПоради заседалия начин на живот в съвременното общество все повече нараства броят на хората които имат проблеми със здравето поради наднорменото си тегло. Затлъстяването е резлтат от прекомерното натрупване на мастна тъкан в организма. В зависимост от степента се появяват два проблема – наднормено тегло или затлъстяване. Увеличаването на теглото настъпва при приемане на повече калории отколкото са изразходваните, в резултат на което организмът складира излишните калории под формата на тлъстини.

Чрез „загуба” на допълнителното тегло обаче, вие ще станете по-подвижни, ще намалите стреса и ще почувствате значително повишаване на качеството на вашия живот. Известно е, че когато човек е подложен на стрес, в организма настъпва повишено отделяне на някои хормони, един от които е известният кортизол, което води до нарушаване на физиологичните функции на човешкото тяло. Повишаването на кортизола води до повишаване на апетита, което от своя страна увеличава риска от затлъстяване.

борба затлъстяванеОт основно значение за човешкия метаболизъм е видът на поеманата храна. Повечето от хората, когато избират храната за ежедневното си меню, не обръщат нжното внимание на това дали тя е полезна или не, нито спазват правилата за здравословното й приготвяне, водейки се единствено от принципа тя да е вкусна. Ето защо все повече се величава консумацияа на по-сладки и по-мазни храни, както и на известните “fastfood”. За съжаление мнозинството от потребители не може да си престави своя живот без консумация на сладкиши, газирани напитки и хамбургери – храни, които несъмнено влияят негативно на здравето и на фигурата.

Всеизвестен факт е, че хората, които са подложени на постоянен стрес, са по-податливи към затлъстяване. Въпреки големия брой фитнес зали, съвременният човек е с ниска или умерена физическа активност, което заедно с приема на калорични храни ги изпраща в категорията на затлъстелите.

Можем да се справим със затлъстяването, ако променим хранителните и двигателните си навици. За това обаче е нужна мотивация и вяра в себе си. Приетите калории не трябва да са повече от изразходените и поради тази причина трябва да се движим достатъчно, за да се справим със затлъстяването.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!