≡ Menu

Бял чай

бял чайБелият чай се произвежда само в китайската провинция Фудзян. При събирането му се отделя специално внимание на избора на листата. Събират се само млади пъпки и само листенцата, покрити с “бели реснички“ (“бай хао”).

Особеното при обработката на белия чай е, че той се излага на слънце и се суши. Листата не се усукват и се оставят в естествения им вид. Трябва внимателно да се следва поддържането на правилната температура, тъй като твърде висока температура ще убие деликатния аромат на чая, а твърде ниската няма да позволи изсушаването му. Тъй като целият процес е ръчен, особено ценен е опита и психическото състояние на човека, който работи с чая.

На външен вид чаят представлява сухи листа в насипно състояние. Те не трябва да се изсъхнали, счупени или окислени (с черен или с кафяв цвят). Цветът на листата трябва да остане такъв, какъвто е – зелен или сиво-зелен. Показател за качествения бял чай са многобройни и бели влакна по повърхността на сухите листа.

Бял чай оказва охлаждащ ефект върху тялото, така че е много подходящ за топлите месеци на годината. Той е достатъчно лек, за да можете да го направите малко по-концентриран в сравнение с други чайове – около една трета от чайника. Не трябва обаче да е прекалено силен, за да почувствате напълно неговия вкус.

бял чайПри приготвянето му белият чай е с бледо жълт или розово-жълт цвят и свеж “тревист” аромат. Белият чай винаги се приготвя с мека и не много гореща вода (50-80° С). Колкото по-качествен е белият чай, толкова по-мека трябва да е водата, тъй като той има определена концентрация на етерични масла, които му придават изискан вкуси аромат, а ако е сварен в твърде топла вода, това ще убие прекрасните му качества. Не трябва да се запарва повече от 7-15 минути, което зависи от конкретния му вид. Но трябва да се обърне внимание на съхранението и транспорта му, тъй като той не е ферментирал и е много „капризен“ към условията на съхранение.

Голяма и заслужена популярност има белият чай Пай Му Тан (Бай Дан Mu) или както още е известен като „Бял божур“. Произвежда се в провинция Фудзян. За приготвянето му се вземат две чаени лъжички чай и се заливат с гореща вода (според някои 85°С, а според други 60°С ), престоявайки така в продължение на 6-8 минути. Цветът му е бадемово-жълт или с розов оттенък, а вкусът му в свеж, с тревисти нотки.

В Китай белият чай е познат още от началото на нашата ера, а славата му е на еликсир на безсмъртието. Става въпрос обаче за безсмъртието на императора, тъй като обикновените хора, а дори и благородниците, можели само да мечтаят за тази напитка. От всички видове чай, най-полезен е белият, тъй като благодарение на неговата обработка, в него остават максимално количество витамини и минерали, на каквито са богати пресните чаени листа.

Изследванията на учените от Университета в Орегон в Съединените щати доказаха противораковите свойства на белия чай, които са по-високи от тези на зеления и черния. Изключително богат на витамини (особено С и В1) той помага на храносмилането и укрепва имунната система, оказва благоприятен ефект на сърдечно-съдовата система и предпазва от вируси и бактерии. Освен това поради наличието на витамин P той укрепва стените на кръвоносните съдове (поради това е изключително полезен за жените, страдащи от проблеми с кръвообращението в областта на краката). Като защита срещу свободните радикали, той няма равен, тъй като тези негови свойства превишават два пъти свойствата на зеления чай, както и една чаша бял чай е за предпочитане пред четири чаши портокалов сок.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!