≡ Menu

Джоджен, юзум, гюзум, мятва

mentha-spicata

Джодженът е вид мента. Среща се с много имена джоджен, юзум, гюзум, гьозум, мятва.

Той е тревисто многогодишно растение, което обича влажни почви,  достига на височина 30-100 см, с листа, дълги 5-9 см и широки 1,5-3 см, с назъбени краища. Има цветове събрани в класовидни съцветия, като всеки от тях е розов или бял, на дължина и ширина 2,5-3 мм.

Използва се като подправка. Листата му се използват в супи, чорби и яхнии от зрял боб, при приготвяне на пюрета от спанак, при яхнии от агнешко, овче и шилешко месо, за агнешка плънка, при задушени меса и варено – свинско или телешко. Поради специфичния си, силен аромат, трябва внимателно да се съчетава с другите подправки, защото може да ги “подтисне” и те да не се усетят вкусово.

Има приложение и в медицината. С маслото от джоджен се правят масажи, които облекчават главоболието, мигрената и намаляват стреса. Има стимулиращо и ободряващо действие.

 

Джодженът е съставка в някои известни питиета, като мохито, и други алкохолни коктейли. От него се приготвя подсладен чай, използва се като аромат в пастите за зъби, шампоаните и сапуните.

 

Запарка от чай с джоджен се използва и като средство срещу болки в корема..

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!