≡ Menu

Домашен захарен памук

Необходими продукти:
5 чаши захар
1-1/3 чаши глюкоза
1 чаша + 2 супени лъжици вода
оцветител за храна
есенция по избор
спрей за печене (мазнина)

Начин на приготвяне:
Всички обичат да похапнат захарен памук по панаирите, но не искате ли да го опитате и в домашна обстановка?
Преди да започнете пригответе си резачки за тел и тел за разбиване на яйца. Отрежете заоблените краища на телта за бъркане, разпределете телчетата на равни разстояния.
Осигурете си голямо свободно пространство в кухнята и покрийте пода с голяма разрязана найлонова торба, от тези за хвърляне на боклук. Закрепете 2 дълги дървени лъжици на плота на който ще работите. Покрийте отдолу с чист найлон или алуминиево фолио.
Поставете захарта, глюкозата и водата в тенджерка и загрейте на средно висока температура. Използвайте специален термометър за захар за да измерите точно 150 градуса и дръпнете тенджерата от котлона, внимателно прехвърлете сместа в огнеупорна стъклена купа. Уверете се че не е останала захар в тенджерата, защото тя ще продължи да прегаря.
Потопете теловете на бъркалката в сместа и оставете сместа да се оцеди за няколко секунди. След това размахайте телта над дървените лъжици, докато нишките се разпределят върху тях. Уверете се че телта е на около 30-45 см над дървените лъжици докато правите това. Правете дълги, широки махове и работете много бързо.
Съберете захарния памук и го увийте около хартия която е навита на тънко дълго руло.

Бележки:
Ако искате да запазите захарен памук за по-дълго, ползвайте кутия и се уверете, че вътре не прониква въздух и влажност.
Тази рецепта е голям семеен проект, но бъдете сигурни, че децата ще се радват както на приготовленията, така и на резултата.
Време за приготвяне: 45 минути
Порции: 4

Време за приготвяне: 1 час

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!