≡ Menu

Жасминов чай

Жасминовият чай съществува в Китай от дълго време, исторически основата му е зеленият чай от провинцията Хуан, като особеният му аромат идва от цветовете на жасмина. Появил се е в Персия през II-V век, а в Китай е пренесен и разпространен по времето на империята Сун (960-1279).
Днес съществуват най- различни разновидности на жасминовия чай, който може да бъде приготвен от бял, зелен или черен чай. Неговият фин и сладък аромат е основната причина той да бъде най-популярният чай в днешен Китай. Утвърдил се е като специален вид ароматизиран зелен или черен чай. Доста често в името му можете да намерите думата “моли”, което на китайски означава “жасмин”. Китайският зелен чай е много по-известен от черния такъв, защото вкусовите му характеристики и лечебните му свойства са много повече.

За производството на висококачествен жасминов чай се използва определен вид зелен чай и специално отглеждан за целта жасмин . Има два основни начина за приготвянето на този чай, които са били известни още от древността. Първият начин е, когато жасминовите цветове, заедно с чаените листа се подлагат на топлинна обработка в рамките на един ден. Недостатъкът на този метод е, че се губи вкуса, който имат чаените листа. При втория начин цветовете на жасмина и листата на чая се съхраняват заедно в продължение на сто или повече дни, след което жасминът се отстранява от чая. При този метод чаят не губи полезните си качества, но ръчната работа повишава цената на крайния продукт.

Жасминовият чай е привлекателно сладък, с освежаващ вкус и с деликатен аромат. Добре е да се пие в студено или влажно време, тъй като има затоплящи свойства. Оказва благоприятен ефект върху организма, успокоява нервната система и подобрява емоционалното състояние, премахва токсините, прочиства черния дроб и кръвта, както и регулира телесната температура.
При варенето на чая, не забравяйте, че заварката не трябва да престоява много дълго, в противен случай чаят ще има горчив вкус. За една чаша е достатъчно да използвате една чаена лъжичка чай, а запарката престоява само 1-3 минути.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!