≡ Menu

Заместители на захарта

Ако често се чудите как да заместим сладкото в ежедневието и си мислите че е невъзможно или трудно, продължавайте да четете и ще откриете, че това е напълно възможно, без големи компромиси с вкусът и трудности с откриването на заместители на захарта.

Известно е че бялата захар не е от храните които се препоръчват, ако желаете да живеете здравословно или ако искате да поотслабнете, или ако сте диабетик и в никакъв случай не трябва да се поддавате на сладките изкушения. И все пак, на пазара се появяват все повече заместители на захарта, повечето от тях не чак толкова вредни, а някои в определени случаи, дори полезни. Въпреки наличието им все пак не е лесно вече изпитаните рецепти да се трансформират и да се превърнат в не толкова опасни сладки бомби.

мед заместител на захарта

мед заместител на захарта

Ето няколко съвета как да заместите захарта във вече изпробвани рецепти.

Ако желаете да заместите бялата захар с кафява, използвайте същото количество кафява захар. Кафявата захар е добър заместител който дава обем на сладкишите. Имайте пред вид че кафявата захар има кафяв цвят и не е толкова фина като бялата, и ще предаде, вашите сладкиши ще имат по-тъмен цвят и няма да са толкова фини, разбира се и вкусът ще бъде леко по-различен.

За да подсладите храната с мед добавете например 1 ч.л. мед към сутришната си закуска от овесени ядки, към чашата чай, или друга напитка. Медът е прекрасен и като топинг за сладолед, на палачинки или питки. Ако желаете да печете сладкиши с мед за всяка чаша захар добавете ¾ чаша мед. Намалете течностите в рецептата с 3 с.л. и добавете ½ с.л. хлебна сода, за да неутрализирате киселинността която се получава от меда. Ако сравните сладкишите печени с мед с тези с обикновена бяла захар, ще видите, че те са по-сочни, с по-плътна структура и леко кафяв отенък. Медът е хранителен, има специфичен аромат и е по-сладък от захарта. Ако сте диабетик, не употребявайте мед, понеже той е богат на захароза.

как да заместим бялата захар

как да заместим бялата захар

Ако желаете вкус и вид подобни на бялата захар и все пак не искате да я използвайте, вашето решение е еритритола. Еритритолът е захарен алкохол и когато се използва при печене на сладкиши, резултатът доста наподобява този постиган с обикновената бяла захар. Еритритолът е с около 30 % по- малко сладък от захарта, за това трябва да използвате малко по-голямо количество от него в сладкишите.

Захарните алкохоли като еритритол, сорбитол, ксилитол и малтитол имат по-малко калории от бялата захар и се съдържат като естествен продукт в плодовете и зеленчуците.

Еритритолът понякога има охлаждащ ефект, когато се използва в напитки, този ефект обикновено не се усеща в сладкишите.

За да заместите захарта в рецепта използвайте около 30 % повече от препоръчаното за бялата захар количество, или използвайте същото количество еритритол, като бяла захар, и добавете друг подсладител. Обикновено най-добрите резултати се получават, когато се комбинират повече от един вид подсладители в една рецепта.

палачинки вафли с кленов сироп

палачинки вафли с кленов сироп

За да заместите бялата захар с кленов сироп когато печете сладкиши, добавете 3/4 чаша кленов сироп за всяка чаша захар. Намалете количеството течност използвано в рецептата с 3 с.л. Добавете ¼ ч.л. хлебна сода на всяка чаша кленов сироп, това ще подобри консистенцията на крайният продукт.

Стевията е растение с малки сладки зелени листа, което спокойно можете да отглеждате в саксийка на прозореца, и от време на време да сдъвквате по някое листенце вместо бонбона. Стевията се продава в много различни варианти и на всяко пакетче има инструкция как да се използва. Като правило, за течни храни и напитки използвайте течният концентрат, а за печене прахообразният. Ще ви се наложи да регулирате също и количеството течности, за да получите желаната консистенция.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!