≡ Menu

Зеленият чай е полезен

ползи от зелен чайЗеленият чай е вид чай, произведен изцяло от листата на Camellia sinensis, претърпели минимално окисляване по време на обработката. Той произхожда от Китай и е свързан с културата на Азия, Япония и Близкия Изток.

Китайците познавали лечебните свойства на този вид чай още от античността и вече повече от четири хиляди години го използват за лечение на различни заболявания. Но съвременните научни изследвания трудно намират доказателства за всички толкова значими ползи от напитката. Наистина съществуват доказателства, че тя оказва положително влияние върху човешкия организъм и потиска прогресията на някои болести поради високото си съдържание на минерали и на антиоксиданти.

Мнозина са чували за ползата от зеления чай, но не всички знаят какво е конкретното влияние, което оказва. И ако сте добре запознати с неговото действие, всеки път, когато пиете чаша чай, ще изпитвате напълно различно усещане. Защото зеленият чай:

– помага за предотвратяване на рак
Като мощен антиоксидант, зеленият чай има много силен антитуморен ефект. Полифенолите, съдържащи се в него, предпазват клетките на организма и спомагат за елиминирането на злокачествените такива. Чаят помага за предотвратяване на ракови заболявания на стомашно-чревния тракт, като например рак на стомаха, на дебелото черво и на тънките черва, както и на белия дроб и на гърдата.

– помага за отслабването
Едно ново проучване на швейцарските учени установи, че пиенето на зелен чай ускорява метаболизма с около 4%. Въпреки че в тази област са необходими още много изследвания, диетолозите посочват, че зеленият чай подпомага отслабването, тъй като е течност, която не съдържа калории.

– намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
Антиоксидантите в зеления чай намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци, оказват положително влияние върху кръвното налягане, кръвната захар и се справят с “лошия” холестерол. Смята се, че зеленият чай забавя натрупването на плака по стените на артериите и забавя запушването им. Той подобрява нивата и съотношението между “добрия” и “лошия” холестерол.

– намалява риска от диабет тип 2
Тъй като е богат на полизахариди и полифеноли, които са антиоксиданти, понижава кръвното налягане и нивото на кръвната захар, като по този начин предотвратява появата на горепосочения тип диабет.

– представлява натурално разрешение на проблемите, свързани с бръчките и петната по кожата, акне, псориазис, розацея и брадавици

– полезен е за зъбите
Съдържанието на флуор го прави полезен за зъбите. Зеленият чай потиска процеса на формиране на лака и унищожава образуващите я бактерии. Предотвратява лошия дъх.

– увеличава имунитета на организма
Флавоноидите и полифенолите в зеления чай повишават защитните сили на организма до много високи нива. Антиоксидантите в него притежават способността да потискат рецепторите, предизвикващи алергия.

– стимулира нервната система и прогонва сънливостта, създава добро настроение.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!