≡ Menu

Как да изберем подходяща диета?

подходяща диетаИма много начини за отслабване, но как да изберем най-подходящия? При избора на диета трябва да сте наясно колко искате да отслабнете и колко време можете да следвате определен хранителен режим. Днес съществуват множество бързи диети, с помощта на които можете да свалите две или три килограма само за няколко дни. Наред с тях обаче съществуват и такива, чиято продължителност е няколко седмици или месеци, както и такива, които трябва да бъдат следвани за цял живот.

Ако наистина сте решили да отслабнете, трябва да гледате сериозно на вашето начинание. За да бъде наистина ефективна вашата диета, задължително трябва да вземете предвид индивидуалните особености на вашето тялото, алергии, противопоказания и доколкото е възможно да предвидите всички негативни последици.

Всички искат да отслабнат бързо и лесно, но не забравяйте, че не живеем в приказка и нещата не стават с магическа пръчка. За да имате успех с вашата диета, първо трябва да се подготвите психически, защото провеждането на диета е свързано с промяна на начина на живот. Определете си ясна цел и едва след това пристъпете към провеждането на диета, която ще съдържа всичко, от което тялото ви се нуждае, включително всички необходими му витамини и минерали.

избор на диетаОт безкрайния списък на диети можете да изберете, но трябва да знаете точно колко килограма искате да отслабнете и от кои продукти сте готови да се откажете. Когато си отговорите на тези въпроси, диапазонът значително се стеснява. На този етап е необходимо да се запознаете с произхода на диетите, с тяхната научна основа и ефектите им върху тялото. Не правете експерименти с вашето здраве! Това се отнася особено за хора, които имат някакви здравословни проблеми като диабет, хипертония и исхемична болест на сърцето. В този случай трябва да се съобразите с препоръчаната от лекарите диета.

Вземете предвид комбинацията от продукти, които предлага избраната диета. Ако тя включва повторение на една и съща закуска, обяд и вечеря, помислете добре дали сте в състояние да издържите такова лечение в продължение на няколко седмици. Ако в една диета има нови, необичайни съставки, а тялото ви генетично е свикнало с други продукти, ще се окаже по-трудно. Обърнете внимание дали не сте алергични към някои от включените в диетата съставки.

Друг важен фактор е поддържането на стабилност на достигнатото тегло. Експерти твърдят, че краткосрочните диети малко вероятно водят до постоянно поддържане на постигнатото тегло и преходът към нормален живот бързо води до възстановяване на теглото. Ето защо се препоръчва диетата да продължи най-малко няколко месеца, разбира се, ако не искате скоро след приключването й да си възвърнете предишните килограми.

диетаКак да сте сигурни, че избраната диета е подходяща? Чувството за глад трябва да се появява от време на време, това е нормално. То трябва да бъде контролирано, тъй като когато сте на диета, ще получавате по-малко количество храна. Но ако мисълта за храна ви преследва постоянно и постоянно чувствате глад, това не е вашата диета.

Ако със следваната диета се приближавате към основната си цел, т.е. теглото ви намалява, тя е подходяща. Наблюдавайте внимателно нейният ефект през първите седмици. След това теглото ви ще намалява все по-бавно. Не очаквайте бърза и значителна загуба на тегло през първата седмица. Експертите препоръчват да намалявате теглото си с 3-4 килограма за един месец. По-интензивно отслабване ще причини щети на черния дроб, бъбреците, имунната система и ще увеличава риска от увеличаване на теглото след края на диетата.

Ако храната е избрана правилно, ще се повиши ефективността от хранителния режи, настроението ви ще се подобри, ще се чувствате спокойни и по-енергични. Ако обаче сте раздразнителни и чувствате слабост или неразположение, трябва да се откажете от избрания режим – диетата, която следвате, не е за вас!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!