≡ Menu

Как се е появил чаят?

Историята на чая обикновено се свързва с Китай. Китайците са първите, които откриват свойствата на това растение и започват да използват отварата от листата му. Първите писмени сведения се срещат в китайските ръкописи от преди пет хиляди години. Първото упоменаване на растението се среща през I в. сл. Хр., по време на управлението на династията Хан (появява се йероглифа «ча»). Но има сведения, че китайците са познавали чая много по-рано.
как се е появил чая
За откриването на чаения храст в Китай съществува следната легенда. През 2737 г. пр.Хр. в чашата на земеделеца Шен Нун случайно попаднали чаени листа и след като той отпил от напитката, бил потресен от нейния невероятен вкус и от тонизиращия й ефект. Така започнал да я употребява всеки ден.

През VIII век в страната се установяват първите законови изисквания към напитката. Два века по-късно чаените листа започват да се стриват на прах и да се заливат с гореща вода, след което се варят. В Китай за първи път се появяват белите порцеланови съдове, които позволяват да се види цвета на напитката, както и да се прецени нейния вкус и аромат.

С течение на времето производството на чай се усъвършенства и чаят се утвърждава като най-популярната напитка в Китай, която не може да бъде заменена с никоя друга.

история на чаяПървоначално чаят е бил използван като лекарство. След около три века по-късно той се превръща в националното питие. Постепенно се разработват традициите на чаената церемония и през VIII век Лу Ю, автор на известния трактат “Канон на чая”, формулира основните принципи за пиенето на чай: “Прозрачен и не силен, полезен, когато е в умерено количество. Добре е да се пие в малки количества след хранене, и да не се пие преди сън.”

През около V век китайците започват търговия с чай с тюркските племена. По време на династията Тан (618-907) за търговията с чай настъпва “златния век” – за чая научава почти цяла Азия. Установява се, че пиенето на чай помага за предотвратяване на често срещани заболявания, свързани с недостига на някои хранителни продукти.

През IX век чаят достига до Япония, където се превръща не само в национално питие, но и оставя своя отпечатък върху всички аспекти на духовния живот на страната – от поезията до философията. И в края на ХХ век чайната церемония в Япония остава непроменена – чаша чай е добре приета по всяко време.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!