≡ Menu

Каркаде

karkadeЧаят каркаде е известен вид червен чай, наречен още хибискус или чай от Суданска роза. Има и други аналози на имената на тази напитка, които в действителност, не са свързани с чаеното растение Thea sinensis. Хибискусът расте в трошиците и се отнася към семейство Малвови. Roselli (Hibiscus sabdariffa) има големи, месести цветя с диаметър от 7до 10 сантиметра, с дебели листа, ярко червени и тъмно виолетови тичинки отвън и тъмно пурпурен цвят отвътре. Известният чай каркаде се получава чрез внимателното сушене на цветовете на сянка или в специални сушилни. Въпреки че за родина на хибискуса се счита Индия, напитката на венчелистчетата се е превърнала в национално богатство египтяните. От Египет “Hibiscus” попада в Европа и Азия, където намира много почитатели.

каркаде листаЧервената, леко кисела напитка, направена от сухите листенца на суданската роза, съдържа витамин С и пектин, и има диуретичен ефект, а това от своя страна помага за премахване на токсините, подобряване на тена, за укрепване на имунната система и за освобождаването от някои излишъци от организма. Този вид червен чай е много полезен. Веществата, които придават типичния червен цвят, укрепват стените на кръвоносните съдове, регулират тяхната пропускливост, както и кръвното налягане, помагат за подобряване на общото състояние на организма и за обмяната на веществата.

Към благоприятните свойства, които има чаят от хибискус, трябва да се добави, че намалява крехкостта и увеличава пропускливостта на кръвоносните съдове, което е много важно за онези, които наднормено тегло и висок холестерол. Вярно е, че в Египет чаят каркаде се цени повече, тъй като утолява жаждата в горещините и помага да се понася високата температура. Напитката се характеризира с тази особеност, че когато се употребява гореща, повишава артериалното налягане, а охладена, го понижава. Червеният чай е напълно безвреден, но поради високата си киселинност не се препоръчва в случаите на гастрит, язва и на някой заболявания на стомашно-чревния тракт.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!