≡ Menu

Мента

В много от отличните готварски рецепти, често присъства ментата. Става въпрос за едно от най-разпространените растения, принадлежащи към семейство Устноцветни, което е с много широко приложение, и се използва като подправка, както в сладкарството, така и в кулинарията. Има много рецепти с мента защото тя има мноог приятен аромат, който подхожда на много различни ястия. Историята на ментата е много дълга. Наименованието на ментата идва от името на една римска богиня, която е олицетворявала човешкия разум.

Мента

Мента

Днес са познати около петдесет вида мента. Всички те имат специфичен аромат, дължащ се на наличието на етерично масло. Да се опишат всички видове мента не е възможно, но един от най-разпространените видове е Черната мента (Mentha Piperita L.). Тя идва от Англия, откъдето се разпространява в Европа, Азия и Америка. Именно този вид мента не се среща естествено в природата, тъй като тя е хибрид. Тази ароматична подправка се получава при кръстосването на водната мента (Mentha aquatica) и джоджена (Mentha spicata).

Ментата е многогодишно тревисто растение, тя достига височина 40-80 сантиметра. Корените й са подземни, дървесни, хоризонтални, разклонени, четиръбести и удебелени, както и могат да проникват в почвата на повече от един метър. Стъблото е клонесто и четириръбесто. Листата й са прости, продълговати и назъбени. Цветовете й са дребни, розово-виолетови и имат силен аромат. Листата на ментата съдържат около 60% от етеричното масло ментол и се извличат при преработката й чрез дестилация. Ментата се развива на слънчеви места.

Като подправка е особено популярна във Великобритания, където се добавя в много напитки, пудинги и сосове. Тя е важна съставка в много млечни коктейли. Разпространена е и с много приложения и в нашата кухня, за много популярни и вкусни рецепти.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!