≡ Menu

Най-вкусната торта на света– Квъафйордкаке – Kvæfjordkake

Квъафйордкаке (Kvæfjordkake) е националната торта на Норвегия и тази рецепта там е известна също, като Най-добрата на света или Най-вкусната торта на света. В Норвегия наистина често ще я срещнете на празничната маса. Най-вкусната на света торта – Kvæfjordkake е комбинация от наистина много леки блатове, вариант на безе и ванилов крем смесен с разбита сметана за да бъде по-въздушен и лек. Тортата не е предизвикателство и не е сложна за правене, но изисква време и е особено важно да разбивате белтъците в чиста, суха метална или стъклена купа.

Най-вкусната в света торта- Норвежка торта

Най-вкусната на света торта- Норвежка торта

От 2002 година тортата е обявена за национална торта в Норвегия в конкуренция с марципановата торта, шоколадовата торта и друга традиционна норвежка торта – Торта венец (Kransekake).
Откривателят на рецептата е Хюлда Отестад, която в средата на 30те години купува 2 рецепти за 200 норвежки крони. Едната от рецептите е модифицирана, като е намалено количеството бадеми в нея, понеже са били скъпи по това време и така от Кралската торта се появява рецептата за най-вкусната торта в света – Kvæfjordkake в Кафе Алианс в Харстад, което по това време е на Хюлда Отестад и нейната сестра.
Тортата наистина е много вкусна, тя напомня на безе торта, подобна на Павлова и не случайно носи името си.

ванилов крем за торта

ванилов крем за торта

Най-вкусната в света торта – Квъафйордкаке – Kvæfjordkake

Продукти
Блатове
150 г Маргарин или масло
100 мл мляко
5  бр жълтъци
150 г Пресято брашно
1.5 ч.л. бакпулвер
150 г Кристална захар

сглобяване на Най-вкусната в света торта

сглобяване на Най-вкусната в света торта

Безе
5 бр белтъци
200 г захар
Бадеми нарязани на люспи или на ситно

блат за торта с безе и ванилов крем

блат за торта с безе и ванилов крем

Ванилов крем
250 мл Сладкарска сметана
250 мл мляко
100 г захар
35 г нишесте
Ванилова есенция
4 бр жълтъци

300 мл сладкарска сметана, за добавяне към готовият ванилов крем

Мазнината пречи на белтъците да бъдат добре разбити, за това бъдете много внимателни с отделянето на белтъците, в тях не трябва да попада никакъв жълтък.  Важно е също и начинът на разбиване на белтъците, изполвайте висока скоост на миксера и добавяйте захарта постепенно докато продължавате да разбивате.
В случай, че бадемите започват да потъмняват преди времето за печене да е приключило преместете тавичката по-ниско във фурната.

парче от най-вкусната торта

парче от най-вкусната торта

Стъпка по стъпка, подробни инструкции и описание как се приготвя рецептата за най-вкусната торта на света.
1. Трябва да загреете фурната на 160 градуса.
2. Пригответе тестото за блата. Разбийте маслото или маргарина със захарта, за да имате накрая пухкава смес.
3. После добавяйте жълтъците по един, след тях постепенно добавете брашното, смесено заедно с бакпулвера и накрая прибавете млякото.
3. Вземете формата за печене на торта и покрийте внимателно с хартия специално за печене, като отрежете отделно парче за дъното и друго за стените, за да можете да отлепите готовите блатове по-лесно. Можете да печете във форма с 23-25 см диаметъра. Или в правоъгълна тава с размер 40 на 35 см. Ако печете в правоъгълна тава, разпределете всичката смес за блата. Ако печете в кръгла форма, разделете сместа на 2, за да изпечете 2 отделни блата по отделно. Първо се разпределя сместа за блата и от горе сместа с разбитите белтъци.
4. За да бъдат белтъците разбити до твърдост ще трябва да ползвате миксер на висока скорост, постепенно към тях се сипва захарта, докато станат на твърда смес. Половината от тях се разпределят върху сместа за блата, ако печете в кръгла форма, а ако печете в правоъгълна форма, цялата белтъчна смес се разпределя върху цялата смес за блатовете. Отгоре се поръсва с нарязаните на люспички бадеми. Тортата се пече на 160 градуса 35-40 минути. Ако печете в кръгла форма, трябва да печете или в 2 форми или на 2 пъти.
5. През това време пригответе ваниловият крем. Разбийте добре жълтъците, нишестето и захарта в купа. Затоплете млякото и сметаната в тенджерка заедно с ваниловата есенция, когато заврат изсипете внимателно в разбитите жълтъци, като бъркате непрекъснато. После върнете сместа обратно на котлона в тенджера и варете на слаб котлон, при непрекъснато бъркане, много внимавайте кремът да не загори, това е моментът когато трябва да бъркате вниматлно докато получите гъст кремът. Веднага щом ваниловият крем е готов трябва да е в хладилника да се охлади бързо. Покрийте го с пластмасово фолио за да не хване коричка. Този крем може да приготвите и предният ден.

Най-вкусната в света торта – Квъафйордкаке - Kvæfjordkake

Най-вкусната в света торта – Квъафйордкаке – Kvæfjordkake

6. Разбийте сметаната и смесете внимателно с охладеният ванилов крем, за да имате лек и много пухкав крем за торта. Този крем е невероятно вкусен и ако ви остане в повече не се притеснявайте, можете спокойто да го сервирате с пресни боровинкови плодове.
7. Когато блатовете са изпечени и охладени, започнете да монтирате тортата.
8. Ако сте пекли в правоъгелна тава, разрежете блата на 2 равни части напречно, за да получите 2 леко правоъгълни блата.
9. Ако сте пекли в кръгла форма, изберете по-зле изглеждащият блат и го използвайте за основа.
10. Обърнете първият блат с безето надолу в чинията за торта.
11. Разпределете крема в средата, а отгоре внимателно сложете другият блат с безето нагоре.

най-вкусната торта

най-вкусната торта

Друг вариант за сглобяване е когато долният блат се постави вместо с безето на долу, на горе, но тогава хрупкавостта на безето се губи, понеже то поема от влажността на крема.

норвежка торта

норвежка торта

Тортата е готова. Тя не се нуждае от допълнителна декорация, понеже самият блат, изпечен с белтъци и бадеми е достатъчно ефектен с естествената си красота и цветове, но може да сервирате с пресни боровинки, ягоди, малини и други плодове по ваше желание.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!