≡ Menu

Напитката на Клеопатра – каркаде

полза каркадеДревната “напитка на фараоните”, приготвена от цветчетата на суданската роза, винаги е била популярна в Централна и в Северна Африка. Чаят каркаде е с лесно запомнящ се сладникаво-кисел вкус и той може да се пие както топъл, така и студен. Считан за националната напитка на Египет, днес се среща по целия свят. Растението, познато като хубискус, днес се отглежда не само в Египет, но и в Судан, Мексико, Цейлон, Тайланд, Китай, но спокойно може да расте и да се развива и на вашия балкон. Познати са около 150 вида, във формата на храсти или дървета.

Чаят каркаде се приготвя от листата на растението хибискус, като се следва обичайната процедура – две чаени лъжички изсушени листа се варят в 150 мл вода, в продължение на 3-5 минути. За предпочитане е да се използва мека вода. Много важен момент хубискус цветепри приготвяне на този вид чай е избягването на употребата на метални съдове. При контакт с метала чаят потъмнява и придобива зелен оттенък. При правилното му приготвяне той е с приятен рубинен цвят. В горещите летни дни можете да добавите няколко кубчета лед и да го опитате охладен.

Както повечето видове чай, така и този, се характеризира с многобройни полезни свойства. Веществото антоцианин, което придава типичния червен цвят на напитката, оказва благоприятно влияние върху кръвообращението, метаболизма и има пречистващи организма свойства. В накиснатите чаени листа се съдържат 7.5-9.5% протеини, в състава на които присъстват 13 аминокиселини (шест от тях са незаменими) и 2.4% пектин, който способства за отделянето на тежките метали и токсините от организма.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!