≡ Menu

Невенът – чудотворна билка

Невенът е едно много красиво цвете, което освен това е полезна билка. Познато от векове, освен за красене на градинки и саксии, то служи и за лечебни цели. От цветовете му се приготвят редица продукти борещи се за вашето здраве и красота и могат да се приемат вутрешно и външно.

Невенът – чудотворна билка

Невенът – чудотворна билка

Невенът или Calendula е едногодишно растение от семейство сложноцветни. Има листчета с цвят от жълто до ярко оранжево. Името му означава „не вехна” и се е използвало като лечебна билка още от времето на древните гърци. Съществуват около 20 разновидности на невена, за да вирее му трябват слънчево място и влажна почва.
Невенът притежава следните съставки: етерично масло, каротеноиди, сапонини, флавоноиди, органични киселини, магнезий, горчиви вещества, витамин С и манган.
Това красиво цвете има свойствата на антисептик и антимикобично средство, които се дължат на съдържащите се сапонини. Красивият цвят се дължи на флавоноидите, които също имат притежават действие на антибиотик, предпазват от възпаления, предотвратяват образуването на тромби. Освен флавоноидите, цвета на растението се придава и от каротеноидите, което включва и ликопен. Те са едни от най-силните антиоксиданти в природата, които подобряват имунитета.

Какви свойства има?
•    Противовъзпалително;
•    Антимикотично;
•    Кръвопречистващо;
•    Нормализира кръвното налягане;
•    Спазмолитично, регенериращо и хидратиращо.

Как се изполва?
•    Чай от невен се ползва при заболявания на черния дроб. Запарката може да си приготвите като залеете с 250 мл. вряща вода 1 с.л от растението. След 5 минути прецедете и изпийте, желателно е да не го подслаждате. Имайте предвид, че отварата има горчив вкус;
•    Подпомага заздравяването на раните;
•    Мехлем, който се приготвя от невен и животинска мас действа ефективно при измръзване, слънчево изгаряне. Този мехлем се ползва и при рани, при ожулвания, при проблемна кожа – белези, бръчки. Него може да си приготвите като запържите 4 чаени чаши нарязан цвят от невен в 500 г гореща, неосолена животинска мас. Пърженето е кратко, и трябва да разбърквате постоянно с дървена лъжица. Отнема се от котлона трябва да оставите да престои 12 часа. След това сместа се загрява малко и прецедете през марля. Съхранявайте в чист и сух съд, например бурканчета. Може да приготвите мехлема и със зехтин;
•    Отвара от невен се ползва при гъбични заболявания на гениталиите. За целта залейте 2 с.л. от растението с половин литър вряща вода и го оставете да поизстине, прецедете и ползвайте;
•    С разредена тинктура от невен се лекуват отоци, кръвонасядания и рани от залежаване и други кожни проблеми. Тинктура се приготвя като шепа от цвета от невен се залива с 1 л. ракия, за предпочитане домашна. Похлупете съда и го оставете на слънце да престои 14 дни. 30 капки дневно се препоръчват за регулиране на менструацията.

Как се бере?
Ползват се всички надземни части на невена – цветове, стъбло, листа. Важно е растението да се бере когато има силно слънце, защото тогава лечебната му мощ е най-силна. Ползва се в прясно състояние.

Многото аспекти на приложение от козметичната до фармацевтичната индустрия правят билката известна и търсена. Използва се като съставка в редица козметични кремове, които целят здрава и красива кожа.

Природата ни дава отговор и решение на редица наши проблеми, просто трябва да й обърнем внимание, да я уважаваме и защитаваме.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!