≡ Menu

Писюр кюфтета с лук

Писюр кюфтета са едно много традиционно българско ястие, което се е приготвяло много в близкото минало. Писюр кюфтета е здравословно ястие в което няма пържене, нито много животинска мазнина. Какво точно представлява, това е лучена яхния, но с по-гъст сос, към която се прибавят специално направени кръгли кюфтета с ориз в тях, като ориза се добавя предварително в каймата и се обърква в нея много добре. В различните краища се приготвят и други варианти на писюр кюфтетата, като писюр кюфтета с бял сос, с картофи и писюр кюфтета с доматен сос. Писюр кюфтетата могат да се приготвят и на фурна.

На тази рецепта за писюр кюфтета ще и обърнем особено внимание, за да може повече домакини, и кулинари да я приготвят и сега, а не да се варят спагети и да се ядaт пици, имаме си много добри ястия, които заслужават нашето време и внимание, и едно от тях е приготвянето на писюр кюфтета.

рецепта за писюр кюфтета с лук

рецепта за писюр кюфтета с лук

Какво ни трябва за тази традиционна Българска рецепта:

10-12 големи глави лук (ако лукът е среден, трябва да е около 1,2 кг.)

Ситно смлян черен пипер (добре е да имате машинка за да го смелите на момента).

500 г кайма свинска, но не много мазна (може и друга ако предпочитате, но традиционно се прави със свинска кайма).

7-8 с. л. добре смачкани домати от консерва, може и с добре узрели домати, които се нарязват на ситно, но трябва да са обелени преди да се нарежат, така приготвени може да се сложат 10 препълнени лъжици.

1 кафена чашка ориз (което е 125 грама, аз слагам около 150, според мен е по-добре да има повече ориз в каймата)

3-4 с.л. слънчогледово олио, с него става най-добре.

3 с.л. бяло брашно тип 500, не става с пълно зърнесто брашно, по-добре не опитвайте.

Сол на вкус, но е добре да се сложи една чаена лъжичка без връх при задушаването на лука.

2 ч.л. червен пипер, тъй като пипера е доста, гледайте да не е леко лют да не стане люто, трябва да не е лют.

Пресен магданоз, за гарниране на самото ястие.

3-4 зърна бахар.

Подправките са чубрица, и магданоз, ако са пресни внимателно се слагат, защото са по-ароматни, ако са сухи се слага малко повече, най-добре да се слагат на вкус.

Как точно се приготвят Писюр кюфтета, никак не е сложно и не отнема много време:
Започнете с 10-12 глави лук, трябва да ги обелите, измиете и да обърнете по-голямо внимание на частта, където са корените, трябва да се отреже малко повече, защото лука се стопява и оставят точно тези части от лука, без да се стопят и е много неприятно като се консумира самото ястие ако попаднете на такава находка, така че ги отрежете добре.

Отрязвате всяка глава лук на две и режете на тънки полумесеци всичките 10-12 лука, нарязания лук слагате в подходяща тенджера, или тава защото яденето може да се сготви и във фурна, което ще ви даде време да правите нещо друго, защото както знаете ястията във фурна не се бъркат и поглеждат толкова много, прибавяте 3-4 с.л. слънчогледово олио и задушавате, тук има тънък момент да не се пържи, а да се задушава. Добавете 3-4 с.л. вода, добавете и едната чаена лъжичка сол без връх и задушавайте около 15-20 минути, като трябва да е похлупено с капак, така ще омекне много по-добре.

След като лука е омекнал и сме сигурни, че е приготвен добре, слагаме последователно 2 ч.л. червен пипер препълнени с връх задушаваме да се смеси добре червеният пипер с лука за минута, две е достатъчно, прибавяме и три пълни лъжици бяло брашно тип 500 като и те са с връх.

Брашното се обърква много добре с лука като се гледа да не останат бучки, бъркате го докато сте сигурни, че се е смесило много добре с лука две три минути са абсолютно достатъчни.

След това е ред на доматите 7-8 с.л. добре смачкани домати от консерва, или пресни ситно нарязани, като нарязаните трябва задължително да са с връх.

Всичките продукти, заедно с доматите се задушават пак за две минути, след като са врели две минути се залива с вода, добавят се и черният пипер, 3-4 зърна бахар.

Всичко ври около 30-35 минути, като отначало се слага на силно и като заври се намаля и ври на съвсем слабо, леко да къкри, като минат 30-35 минути е точния момент в който се слагат кюфтетата.

Ако сте избрали да готвите ястието в тенджера е добре често да се поглежда и разбърква защото понякога брашното се утаява и залепва на дъното на тенджерата и яденето ще придобие лош вкус и няма да се сгъсти достатъчно, а и брашното, което се е утаило задължително ще загори, което е доста лошо, като се развали накрая на приготвянето му. Приготвянето в фурна не трябва да се бърка толкова много, може един два пъти ако се притеснявате, аз лично не го бъркам и съм нямал проблеми, а го приготвяме много често.

Как се прави или приготвя, най-важната съставка на Писюр кюфтета, а това са кюфтетата с ориз, спор няма те придават неповторимият вкус на това традиционно Българско ястие и придават прелест, неповторимост и траен спомен във всеки от нас.

За приготвянето на кюфтетата се взима каймата, към нея задължително се прибавят добре измит и предварително отцеден ориз 125 грама, (но аз лично ви препоръчвам да сложите 150 грама ориз) и се омесва добре.

Към каймата се прибавя сол на вкус, в никакъв случай не трябва да са пресолени или да са безсолни, това ще доведе до дисбаланс по между соса на ястието и кюфтетата, не го допускайте. Добавете и смлян черен пипер, ако може прясно смлян най-добре е, аз не купувам никога смлян не знам какво има в него и бързо изветрява, купувам само и единствено на зърна, като гледам да не е прашен, а зърната да са чисти и лъскави и с наситен черен цвят.

Разбърквате добре всичко и оставяте каймата да поеме добре солта и аромата от черния пипер.

От каймата се правят средни по големина кюфтета, малко по-големи от орех, така че като се сложат в чинията за сервиране да се виждат над соса, кюфтетата трябва да са кръгли във формата на топче, не сплескани.

Добавете писюр кюфтетата съм соса и след като заври яденето отново засечете 30 минути, проверете дали са готови, за 30-35 минути трябва да са станали и ориза по тях да се е сварил извадете едно писюр кюфте, разчупете го на две, да погледнете ориза дали е сварен и го опитайте, ако е добре значи кюфтетата са готови.

Има вариант ориза да е предварително сварен, и тогава се вари само докато каймата се свари, но това не добър вариант, често ориза се разкашква и става една мацаница, плюс че не стават същите на вкус.

Последното нещо, което трябва да се направи е да се добави прясна или суха чубрица, като това се прави десет минути преди да е готово яденето, 10 минути като ври е достатъчно да поеме и да се овкуси добре с чубрицата.

В оригиналната рецепта винаги трябва да се поднася с пресен магданоз, което не харесвам, но вие може да опитате и да добавите ситно накълцан магданоз със средата на ястието, като количество за една порция е не повече от една щипка, (една щипка с три пръста).

Вие вече сте готови с много вкусното Българско традиционно ястие, (манджа) писюр кюфтета, да ви е сладко.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!