≡ Menu

Подправките – полезни или вредни

Подправките предизвикват уважение във всеки един от нас. Те са част от човешката история още от древността и придават вкус и аромат на храната, но едновременно с това поддържат нашето здраве в добро състояние. Това не означава, че подправките се използват безразборно и в неумерени количества, защото тогава не носят полза, а са противопоказни.

полезни подправки

полезни подправки

Учени от изследователския център в Балтимор са стигнали до заключението, че антиоксидантите имат свойството да противодействат на разрушителното действие на свободните радикали. И когато става въпрос за антиоксиданти, трябва да се отбележи, че подправките са богати на такива. Така например в една супена лъжица карамфил или канела има много повече антиоксиданти, отколкото например в половин чаша боровинки. Изключително полезен е сушеният риган.

Според експертите джинджифилът, червеният пипер и подправката чили спомагат за доброто храносмилане. Ако страдате от безсъние, ще ви бъде от полза канелата. Джинджифилът, карамфилът, копърът и индийското орехче са известни с обезболяващия си ефект. Но наред с това всички изброени подправки имат и редица противопоказания. Не се препоръчва например продължителната употреба на мента от хора с ниско кръвно кръвно налягане, не се препоръчва.

Ако сте с чувствителен стомах и изядете повече от три скилидки чесън, може да се почувствате зле и да ви се подуе коремът. Бъдете особено внимателни с употребата на индийското орехче, тъй като ако го употребявате в прекалено голямо количество, то може да причини главоболие, световъртеж и гадене. Когато използвате подправките, информирайте се не само за техните полезни свойства, но и за противопоказанията им.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!