≡ Menu

Пуер. Приготвяне. Полезни свойства

пуерИма няколко начина за приготвяне на пуер. За заварката се използват средно 4 грама чай за 150 мл вода. Стандартното съотношение за дегустация е 6 грама на 100 мл вода. Можете да срещнете препоръки за предварително измиване или запичане на чая преди заваряването му. Тези две препоръки са с цел да се премахне праха (посредством измиването) и да се дезинфектира (чрез запичането), тъй като при дългото съхранение в него могат да се развият различни микроорганизми. Възможно е само да го изплакнете с вряща вода, като по този начин ще премахнете праха и едновременно ще се дезинфектира.

Чаят се вари по традиционния метод. Пуар се залива с гореща вода, достигнала точката, близка до кипването. Често се препоръчва за настойката да се използват първите две заваряване само за няколко секунди, а след това веднага се налива инфузията. Всеки следващ път времето се увеличава с по 15-30 секунди. По този начин според възрастта и качеството, могат да се правят между 5 и 10 заварки. Някои почитатели на пуер го оставят дори до няколко минути. В този случай повторното заваряване е възможно не повече от 1-2 пъти, а получената настойка е с по-изразен вкус. Прието е да се употребяват малки количества, за да може да се оцени не само неговият вкус, но и послевкуса му.

чай пуерНаправените през 80-те година на XX век изследвания на френските учени показват, че суровините пуер способстват за понижаване на нивото на холестерола в кръвта и предотвратяват запушването на стените на кръвоносните съдове. Според широко разпространеното мнение в Китай, както и според ценителите на този чай, пуер притежава много лечебни ефекти:

помага при изгарянето а мазнините в организма, за утоляване на жаждата, използва се при хранително отравяне, намалява сънливостта, помага за концентрацията, оглажда, отрезвява, прояснява ума и избистря съзнанието, неутрализира действието на яда, действа като отхрачващо средство, регулира дишането, поддържа водния баланс в организма, лекува дизентерия, укрепва и заздравява зъбите, лекува сърдечни заболявания, премахва глада, подпомага храносмилането и отслабването, допринася за дълголетието и т.н. В същото време обаче прекомерната употреба на пуер може да причини вреди.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!