≡ Menu

Пуер. Технология на производство

пуерНай-известният черен чай е пуер. Получил е наименованието си от едноименният китайски град, където е бил продаван. В провинцията Юнан съществува особена технология на неговото производство. Тънкостта при този процес се състои на първо място в качеството на чаените листа, които са с много особен вкус, аромат и структура, и на второ място – в самата технологична обработка, в резултат на която чаят ферментира много.

Първоначално технологичният процес е бил много прост и протичал по естествен начин. Чаените листа се събирали, след което се оставяли да увехнат, валцовали се и се пресовали. Ферментацията им протичала още по време на превозването им и в последващото съхранение, а това от своя страна водело до промяна на вкуса, състава и аромата на чая. Но цялостният процес изисквал много време.

Днес обаче, с увеличаване на търсенето и намаляване на времето на доставка, производителите не могат да губят толкова време, за да чакат ферментирането по естествен начин. Поради тази причина са разработени технологии за изкуствено ускоряване на процеса на ферментация. Изкуственото узряване или състарява на чая се състои в следното: ферментиралите чаени листа се събират на купчини и се напръскват с вода, за да абсорбират отново влага, след което се оставят да гният. Протича процес на естествена ферментация, който може да продължи от един до около три месеца. Качеството на продукта зависи много от атмосферните условия, по-конкретно от влажността по време на процеса на ферментация. Когато листата са готови, те се изсушават и отлежават на слънце, пресяват се и се сортират. Те се характеризират със своя тъмен цвят и лъскавина, както и с много специфичния си аромат. Ключов момент се явява вторичната ферментация, или „отлежаването“ на чая в продължение на няколко години. За разлика от другите видове чай, с течение на времето пуер не се разваля, а напротив – подобрява вкуса си.

След около няколко години горчивината изчезва от чаените листа и той може да се използва за консумация. Но след като изминат 10-20 години, можете да се насладите на един наистина уникален чай. Имайте предвид обаче, че неправилното съхранение може да го развали.

Пуер е много скъп чай. Неговата стойност може да достигне до няколко хиляди долара за 100 грама. Според легендите в недрата на двореца на китайския император се съхраняват екстракти от този чай, датиращи от няколко века.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!