≡ Menu

Съвети за приготвяне на чай

приготвяне на чайЗа да се приготви вкусен и ароматен чай, е необходимо да се спазват определени правила и норми. Първото условие е наличието на подходящ съд, който не трябва да се използва за други цели. Преди да направите чай изплакнете съда с вряща вода и едва след това изсипете в него определено количество чай. Обичайната доза е една чаена лъжичка чай за една чаша от напитката, но добавете още една лъжичка чай в чайника. Количеството обаче зависи преди всичко от качеството на чая и от неговия вид.

Залейте с топла вода и в момента на кипене (така наречения “бял ключ” – около 98° по Целзий) свалете от огъня. Получената отвара трябва да престои една минута в затворения чайник, след което се добавя останалата вода. След 3-4 минути готовият чай се налива в порцеланови чаши. Ако не се следва посоченото време, чаят няма да има желания вкус, а ако се превиши – танините ще му придадат горчив и неприятен вкус. Готовият чай не трябва да се налива директно от съда за варене, затова е необходим друг, предварително затоплен чайник.

Като сложно химическо съединение, чаят е много чувствителна към състава на водата. От водата до голяма степен зависи качеството на готовата напитка. От древни времена за чая се продавала специална вода, която произхождала от високопланински източници. Истинските ценители на чая се отнасят с голяма почит към водата, която използват.

Най-подходяща е прясната изворна вода от естествени източници, тъй като тя е с ниско съдържание на минерали. Когато водата е силно минерална, вкусът на чая се губи. Тъй като в градски условия е трудно да се осигури подходяща вода, добре е тя да се филтрира. За варенето на чай употребявайте само прясна вода, бутилираната не е подходяща за приготвяне на напитката.

Водата не трябва да заври бързо. Чаят се вари непосредствено преди да бъде сервиран. Концентрацията на инфузията се определя индивидуално, но по-добре е да се приготви така, че готовият чай да не се разрежда с вода. В класическите традиции на различните народи чаят се сервира чист или с различни добавки.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!