≡ Menu

Торта със сметанов крем

Необходими продукти за тестото:
4 яйца
150 г пудра захар
150 г брашно
1 щипка настъргана кора от лимон; з а крема – 2 яйца
0.5 л прясно мляко
2 с.л. кристална захар
1 пакетче ванилия
1 ч.ч. сметана и 2 с.л. пудра захар за разбиването й
за сиропа:
6 с.л. захар
4 с.л. вода
2 с.л. ром; за гарниране – 1 портокал или плодове от сладко (вишни
череши)
1 с.л. портокалови кори от сладко (без сиропа)
2 с.л. скълцани орехови ядки

Начин на приготвяне:
Жълтъците от яйцата за тестото се разбиват десетина минути с 1/2 от захарта и лимоновата кора.
Отделно се разбиват белтъците, докато станат на твърд сняг, и към тях, без да се преустанови разбиването, се прибавя чрез ръсене останалата захар.
Към жълтъците се прибавят внимателно белтъците, а след това чрез ръсене и брашното.
Тестото се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно тортена форма и се пече до златисточервено оцветяване, след което се оставя десетина минути в полуотворената фурна, за да не спадне.
Жълтъците от яйцата за крема се разбиват с 1 к.ч. хладко мляко и брашното на гладка каша, която се прибавя при постоянно разбъркване към останалото подсладено със захарта врящо мляко.
След 4-5 минути кремът се сваля от огъня и се оставя да изстине, като често се разбърква, за да не хване кора, ароматизира се с ванилия и се смесва със сметаната, предварително разбита до пухкавост с пудрата захар.
На следващия ден опеченият блат се разрязва на 2 или 3 пласта, които се поръсват със сиропа, приготвен от захарта, водата и рома, намазват се с 2/3 от крема, поръсват се с дребно нарязаните портокалови кори и се слепват един с друг.
Тортата се намазва отгоре и отстрани с останалия крем и се гарнира отгоре с резени от портокал или с плодове от сладко, наредени околовръст като венец, а отстрани – със скълцаните орехови ядки.

Време за приготвяне: 1 час

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!