≡ Menu

Улун – известният китайски чай

oolongУлун е полуферментирал чай.

Неговата ферментация е от 10 до 60% в зависимост от района, в който се отглежда и от съответните местни условия. Неговото наименование идва от географското название на река Улунцзян („реката а черния дракон“), която се намира в провинцията Фудзян. Именно в тази област се произвежда основната част от този вид чай.

улунЗа улун е известно, че съчетава свежестта и чистотата на зеления чай, наситеността и сладостта на червения чай и аромата на цветния чай. Той е смятан за син на Небето и на Земята, затова най-качественият от него расте между тях – в легендарните плантации, разположени във високите планини. Китайските чаени майстори твърдят, че качеството на улун зависи от съвместното влияние на мъглите и слънцето.

ulun chaiБелият чай се нарича “бай ча”, жълтият – “хуан ча”, и в тези случаи наименованието им указва цвета, но улун се нарича “цинь ча” – тюркоазен чай, и това не е само неговия цвят, защото в Китай означава „драгоценност“, „бижу“. Друга негова особеност е относително ограничената разновидност. В сравнение със стотиците видове зелен чай, разновидностите на улун не са повече от тридесет. Никога не може да бъде объркан с другите видове.

чай улунУлун се разграничава според мястото на отглеждане. Най-известният вид е този от провинцията Фудзян (и се прави разлика между Южната и Северната), Гуандун, Юнан, както и “островния улун”, израснали в Тайван. Тези видове чай се отличават със китайски чай улунсвоя мек вкус. Чаят от Тайван е с по-изразен и с по-рязък вкус.

Друг признак, по който може да бъде разграничен е според времето на прибиране на реколтата. Най-скъпият и висококачествен Oolong е този от пролетната реколта. Това се дължи на няколко причини. Този чай дава най-деликатен и изтънчен вкус и аромат. Количеството на чаените листа през пролетта е малко. Събира се само 1-2% от общата култура и се съхраняват за кратък период – от три до шест месеца. Смята се, че след изтичането на този период чаят губи свойствата си. След него идват лятната и есенната реколта, като те дават по-голямо количество и листата се съхраняват по-дълго.

Чаят улун е познат под различни наименования – Oolong, улун, оолонг, улонг, улунски чай, цинь ча (тюркоазен чай), но всичко това обозначава един и същи чай. Най-близко до китайското звучене е наименованието „улун“.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!