≡ Menu

Улун (Oolong, тюркоазен чай)

улунСмята се, че колкото по-изтънчен вкус има чаят, толкова по-изискан е вкусът на неговия дегустатор. Всеки знае също, че най-добрите и най-известни видове чай са китайските, които превъзхождат всички останали по опита в технологията и по качеството на събраните листа. Един от най-скъпите видове китайски чай е чаят улун (Oolong ). Неговото второ име е “цин ча”, което буквално означава тюркоазено, синьо-зелено или черно. Той е и един от най-скъпите видове и се смята за източник на сила и енергия.

Още от древни времена се е смятало, че чаят улун е необичаен и само той се използвал за специалните китайски чаени церемонии. «Кунг-фу ча», което в превод означава «висше чаено майсторство». Използва именно този вид чай, което не е случайно. Изкуството за създаването на този чай датира още от XVI век. В продължение на много години специалистите и колекционерите на чай го развиват и усъвършенстват, за да създадат уникалния му съвременен вкус.

улун чайСпоред степента на ферментация улун е полуферментирал чай, който се отличава с богат вкус и аромат. Само истинските ценители и експертите могат да усетят истинския му букет. Разпознаването на ароматите на различните сортове чай е изкуство. Наред с обикновения чай улун има една негова разновидност, наречена млечен улун. Особеното при него е начина му на приготвяне, като в този процес се добавят специални екстакти. Този е любимият чай на много известни личности. Въпреки високата си цена чаят е предпочитан от мнозина заради свойствата си.

Отличава се с възхитителния си аромат и мекия си вкус, също както и със способността си да затопля и да тонизира организма. Отглежда се в Тайван и с право във Великобритания се нарича „кралски сорт“, тъй като англичаните са първите, които са запознали да го смесват с мляко. Млечният улун е най-забележителната комбинация от тези вкусове без добавянето на мляко или сметана. Той притежава най-добрите качества на зеления и на черния чай. Обработката се извършва само на края на листата, като основната им част остава незасегната, затова той влиза в категорията на полуферментиралите видове. Понякога се нарича тюркоазен, заради сянката по ръба на чаените листа. Необичайното при него се състои в нежния и пленяващ карамелно-млечен аромат. Този чай спомага за намаляване на теглото и при продължителната му употреба способства за дълголетието.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!