≡ Menu

Храни с ниска калорийна плътност

Храните с ниска калорийна плътност са тези с малко калории на голям обем. Това са храни, които можете да си похапвате по-дълго време, докато се почувствате сити и все пак да сте поели малко калории. Познаването и консумирането на такива храни при желание за контрол на теглото е изключително важно.Консумирайки тези храни на практика хапвате повече и се чувствате нахранени, а не сте поели много калории. Класическият избор за такива храни са някои плодове и зеленчуци. Доста от плодовете и зеленчуците са с ниска калорийна плътност.

Плодове с малко калории

Плодове с малко калории

Да вземем за пример стафидите. В действителност те имат висока калорийна наситеност. Те съдържат много калории в малък обем. Например 1/4 чаша стафиди съдържат около 100 калории.

Ако обаче вместо стафиди си похапнете грозде, можете да изядете 1 чаша грозде и да сте консумирали същото количество калории. Гроздето и подобни на него храни са добри за контролиране на теглото, защото съдържат малко калории в сравнително голям обем.

Храни с висока енергийна плътност традиционно са мазните храни, също храни много захар, като бонбони, пържени картофи, хамбургери и др. Помислете си само, една малка порцийка пържени картофки в Макдоналдс е 230 калории.

Голяма поничка с глазура е 315 калории, а поглъщайки я, колко дълго ще се чувствате сити?

За същото количество калории можете да имате купа с пълнозърнести корн флейкс, боровинки и филия намазана с фъстъчено масло.

Ако си вземете бонбони за обяд, да кажем с 280 калории.

Храни с ниска калорийна плътност

Храни с ниска калорийна плътност

За същите тези калории можете да имате малка порция пържени картофки и порция плодове и зеленчуци. Ако замените картофките със зеленчуци, за същите калории можете да получите например 10 чаши спанак. Голяма купичка ягоди и зеленчуци. С пресни зеленчуци и плодове ще получите също и много важни витамини, това няма да бъдат празни калории. За да изядете толкова много храна, ще дъвчете повече, също това ще ви отнеме повече време и ще ви засити добре.

Друг вариант за около същите калории е например пита пълна с ниско маслена пилешка салата.

Иска ли ви се чийзбургер за вечеря, това са повече от 600 калории.

За това количество калории, не бихте ли предпочели супа, сандвич и пресни плодове и зеленчуци. Избирайки здравословна храна с ниска калорийна плътност, вие ще се храните повече и лесно ще се справите с пристъпите на глад.

Енергийната плътност е важна и когато ви се иска малка закуска между основните ястия. Ако сте на диета за намаляне на теглото или за поддържането му, ще трябва да ограничите тези хапвания до 100 калории.

За тези калории можете да си хапнете например 3,5 чаши въздушен ориз.

За да можете да се адаптирате към този начин на хранене, оставете чинията ви да ви води. Напълнете половината си чиния със зеленчуци, 1/4 с пълнозърнести храни и останалата 1/4 с протеини без мазнина. Това е лесен начин да си осигурите засищащо здравословно ядене, без да ви се налага винаги да броите калориите.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!