≡ Menu

Чай

Чай?! Каква е първата мисъл, когато чуете думата „чай”?! Здравословно, вкусно, приятно, диетично, лекарство?! Колкото чай да пиете, той няма да ви навреди. А, може само да ви помогне. Когато сме болни, ние знаем, че трябва да пием чай. Някои свързват чаят, само с времето когато човек е болен. Други си пият редовно чай. Аз лично обожавам да пия чай и дори по няколко на ден.
Има много видове чай. Приготвя се различно. Всеки го обича по свой начин. Всяка култура си има различно приготвяне на чай. Японците пият чай в специални дървени чашки.

Чай

Чай

Чаят се запарва или сварява. И в двата случая е страхотна безалкохолна напитка. Той е на второ място, след водата за консумация. Чаят има леко горчив и трапчив вкус. Но можеш да добавиш към него, малко мед, захар и ще стане и още по-вкусен за обожателите на сладкото. А, ако се добави резен лимонче, чаят ще е страхотен. Дори един чай няма да ви стигне.
Чаят е полезен и за пушачите. Благоприятен е за тях. Най-вече за мъжете и специално черният и зелен чай. Намалява риска от атеросклероза.
Чаят е полезен дори за концентрация. След дълъг работен ден чаят помага и за отпочиване и отпускане, заедно с едно лимонче. В студените зимни дни, какво по-хубаво едно едно топло чайче с мед и лимонче?! Заедно и с едно хубаво филмче. Страхотна комбинация, не мислите ли?! Или заедно с една книга?!
Чували ли сте за известният чай на Тодор Живков, които само той е пиел?! Чаят е „Мурсалски”. В нашата страна е разпространен само на няколко места в Родопите, от където идва и името на самият чай- Мурсалица.
Той е защитен. Единственият човек, който в момента го има е обикновен човек от Свиленград. През 70-те години на миналия век е било находище при Триград. Билката има много полезни свойства и намалява риска от високото кръвно налягане, инфаркт, инсулт, заболявания на дихателната система и още много свойства.
Единствено е била брана, за тогавашния държавен глава Тодор Живков.
Може би сега се чудете, какъв вкус има, дали е вкусен чай? Но, никой не може да отговори на този въпрос, единствено може да каже гражданинът, които я е намерил.
Видовете чай са изключително много. Всеки чай е за лекуване, на нещо. Не е само, защото е добър на вкус. Когато вънка е студено, когато сте на екскурзия в планината. Какво правите, след като се приберете?! По филмите сигурно сте гледали, хората пият топъл чай. Така им се стопля тялото. По планините техният чай е невероятно вкусен, можете да изпиете с литри. Добавяйки медец, които е чист, чаят става неописуемо вкусен. Чая ухае, чая стопля душата, придава нещо което всяка друга напитка не може. Чая прави чудеса. Дори колкото да не Ви се струва, чая може да Ви съсредоточи в работата. Мислите ли, че е по-добре да изпийте един чай вместо кафе или сок ? Ами, да! Чай: най-чистата напитка след водата! Така ли е?!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!