≡ Menu

Червен чай

cherven chaiЧервеният чай е достатъчно силно ферментирал. При неговата ферментация окисляването на чаения сок и на чаените листа достига 45-50%. Ето защо инфузията по правило придобива наситен червеникаво-кафяв цвят, поради което някои го наричат „червен“ чай. Но трябва да се отбележи, че в Европа се нарича „черен чай“.

Откъде идва объркването? Преди около три века британците започнали да отглеждат чаеното дърво в своите южни колонии, в Цейлон и в Индия. Те е обръщали толкова голямо внимание на търговската страна на въпроса, колкото на китайската традиция на отглеждането и обработката на чая. Но както условията на отглеждане, така и обработката на листата в Индия, Кения и Цейлон значително се отличават от тези в Китай. Но въпреки всичко в Европа се използва китайското наименование на чая и той се нарича „черен“.

Висококачествените видове червен чай се произвеждат само в Китай и в Тайван. Те се явяват представители на „елита“ на тази напитка. Още в деня на събирането на листата, те се подлагат на внимателно провеждат процес на обработка, който започва с ферментацията. Но специфичното тук е, че на ферментация не се подлага целият лист, а само част от повърхността и ръбовете на листата. Вътрешната част на листата запазват присъщата си структура.

червен чайПолезни свойства на напитката се обуславят от процеса на обработка, при който чаените листа се сушат при висока температура. В тях се съдържат полифеноли, аминокиселини, няколко вида на захари, витамини и други полезни вещества. На този чай е присъща специфични микрофлора, която има благоприятен ефект върху човешкото тяло и гарантира регулирането на енергията. Проучвания проведени в Китай, доказват, че червено чай има благоприятен ефект върху тялото, спомага за дълголетието и подобрява имунитета. Той съдържа почти всички витамини, които са ни известни.

Неговата отвара обикновено се приготвя с много гореща вода (90-100°). след заливането на листата се оставя за 5-7 минути. Получава се много красива златиста настойка, с невероятно деликатен и дълъг послевкус. В допълнение към цветния аромат, за червения чай е характерен и специфичен аромат на сушени плодове. Според китайската традиция (която е много практична), напитката е много подходяща както в топло, така и в студено време.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!