≡ Menu

Черен пипер-Видове

Черният пипер (Piper nigrum L.) е считан за царят на подправките. И по този въпрос няма спор, защото черният пипер е описан дори на санскритски. Всички съвременни наименования на тази подправка на различните езици произхождат от санскритското наименование на пипера, а именно “pippali”. Това доказва, че подправката е известна на хората от преди безброй векове.

 

Черен пипер видове

Черен пипер видове

Името му се получава от името на семената на растенията от рода Piper и от семейство Piperaceae. Това растение дава бял, зелен и черен пипер.
Черният пипер се получава от неузрелите плодове на растението. Плодовете се събират неузрели, тогава, когато започнат да придобиват червен оттенък. След това плодовете се варят в гореща вода, изсушават се на слънце, а след няколко дни обвивката им се набръчква и плодовете стават черни и сбръчкани. Именно така се получава добре познатият ни черен пипер на зърна, който купуваме в магазините. Смляният черен пипер се продава отделно или като смес с други подправки. Важно е да се знае, че когато става въпрос за качествен черен пипер, с течение на времето при съхранението той не променя цвета си. Освен това колкото по-плътни и по-тежки са зърната, толкова по-качествен е черният пипер.
Белият пипер се получава от напълно узрелите плодове. Те се накисват в продължение на 2-3 дни. След това околоплодникът се отделя и семената се изсушават. По този начин се получава по-ароматният и не толкова острият бял пипер. От неузрелите плодове на растението се получава зелен пипер. Но знаете ли, че съществува и розов пипер? Този розов цвят се получава от плодовете на перуанския и бразилския пипер – растение, което идва от тънката крайбрежна ивица на югозападния бряг на Индия. В миналото това място се е наричало Малихабар, което в превод е означавало «земя на пипера». Днес местността е известна като Малабар.
Днес черният пипер се отглежда като селскостопанска култура във всички тропически райони на много страни, където почвите позволяват това. Трудно можем да си представим съвременна кухня без прясно смляния черен пипер или без пипера на зърна. Ползите от неговата употреба са доказани от векове – той е необходим, но в разумни граници. Но не трябва да забавяме, че той има и някои противопоказания. Така например черният пипер не трябва да се употребява при анемия, алергични заболявания, при язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и при остро възпаление на пикочния мехур или на бъбреците.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!