≡ Menu

Черен чай. Технология на производство

Black TeaЧерният чай е много популярен и предпочитан в много страни това е чай. Той преминава дълга обработка по време на производствения процес. За разлика от зеления чай или улун (Oolong) по време на производствения процес черният чай претърпява пълен процес на ферментация, което придава на чаените листа характерния черен цвят и специалния “смолист” (или балсамов) аромат. Технологията за производство на черен чай е следната:

Събраните зелени чаени листа се разстилат на тънък слой на специални стелажи, за да се изсушат. Този процес продължава около 12-18 часа. В резултат на увяхването, листата губят значително количество влага и омекват. Следват редица манипулации, които имат за цел да разрушат клетъчните мембрани и да се извлече съдържащия се в тях сок. Този процес се нарича „кърлинг“. На този етап започва основния процес в производството на черен чай – ферментацията. След това чаените листа се прехвърлят в големи затоплени, влажни и затъмнени помещения, където се разстилат на слоеве с дебелина от около четири инча, за да ферментират.

В процеса на окисляване цвета на листата значително потъмнява, а при ферментацията „изцедения“ сок придобива характерния аромат на черния чай – от аромат на цветя до плодов, орехов или на подправки. Именно по време на процеса на ферментация се образува червената пигментация. Част от пигментите се разтварят във вода, а друга част се натрупва в листата, което обяснява особения червеникав цвят на инфузията и на листата.

Важно е да се има предвид, че ферментацията трябва да се прекрати в момента, в който ароматът на чая достигне оптимално състояние. След това листата се изсушават в големи пещи при горещ въздушен поток, предизвикан от високата температура. Отделеният чаен сок и включените в неговия състав ароматни етерични масла се концентрират на повърхността на листата и доста дълго могат да съхраняват качествата си. Те се проявяват само под влиянието на вряла вода по време на приготвянето на напитката.

Черният чай се приготвя като се залива с много гореща вода (90-100%). Чаят се вари 2-5 минути. Готовият чай се характеризира с голямо разнообразие от цветове (от светло златисто-розово до ярко малиново-червено или червено-кафяво), вкусове и аромати. Специалистите отбелязват, че ако ароматът на зеления чай наподобява този на трева и се характеризира с освежаваща горчивина, то черният е по-смолист и има по-силен „цветен“ аромат.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!