≡ Menu

Шоколадово суфле

Шоколадово суфле с невероятният плътен, течен център е един от най-мистериозните и едновременно с това елегантни десерти. То има много имена, като шоколадов фондан или шоколадова лава торта, но въпреки многото си имена, то си остава изненадващо вкусно. Препоръчва се сериозно за всички любители на шоколада. Тази рецепта е на Гордън Рамзи и е една от най-сполучливите, които могат да се намерят. Тези малки тортички са с плътен шоколадов сос в центъра и приятна лека шоколадова коричка. Ако по неясна причина целта ви не е да си хапнете шоколадова лава торта, просто продължете да печете кексчетата до суха клечка и ще получите невероятно вкусен шоколадов кекс в мини формички, удобен за пренасяне и похапване навън или като добавка към следобедното кафе. Приготвянето е лесно, а инструкциите много подробни. Вариантът за това школадово суфле е с тъмен шоколад, но може да се приготви и с бял шоколад, и тогава се гарнира с малини или други боровинкови плодове.

шоколадово суфле рецепта

шоколадово суфле рецепта

Състав
50 г масло за намазване на формичките
какао за поръсване на формичките за печене
200 г тъмен шоколад счупен на малки парченца
200 г масло разрязано на малки кубчета
200 г кристална захар
4 яйца и 4 жълтъка
180 г обикновено брашно
Карамелен сос, ванилов сладолед, портокалово или малиново сорбе или разбита с пудра захар заквасена сметана

шоколадова лава торта рецепта

шоколадова лава торта рецепта

Начин на приготвяне
1. Пригответе първо формичките за печене, като ги намажете добре с масло и поръсите с какао. Изтърсете излишното какао. После поставете формичките в хладилник. Важно е тази част от подготовката да се направи добре, за да може шоколадовото суфле лесно да се отлепи от формичките когато е готово. Нужни са ви 9 или 10 формички в зависимост от размера им, можете да използвате и чашки за печене на мъфини или капкейк, следвайте същата процедура за подготвянето им.
2. В метална тенджерка на водна баня трябва да разтопите маслото и шоколада, като внимателно разбърквате за да се получи хомогенна каша. Когато сместа е течна, без остатъци от бучки я оставете леко да се охлади за около десетина минути. Важно е докато разтопявате шоколада да не допирате тенджерката с него до горещата вода и разтопяването да става постепенно.
3. В отделна купа разбийте яйцата, жълтъците и захарта. Разбивайте много добре, докато сместа стане светла и гъста. За тази част от подготовката на шоколадовото суфле е най-добре да използвате миксер, в противен случай ще ви се наложи да бъркате доста дълго и интензивно. Добавете пресятото брашно постепенно и продължавайте да разбивате добре.
4. Добавете шоколадовата смес на 3 части като бъркате след всяка, за да се получи гладко тесто като за торта.
5. Разпределете равномерно в предварително подготвените формички за печене. Охладете в хладилник поне за 20 минути. Тези страхотни шоколадови суфлета могат да се приготвят и предният ден. Съхранявайте в хладилника и изпечете преди да сервирате. Можете и да ги замразите, замразени могат да се съхраняват 1 месец. Ако ги печете от замразено състояние, добавете 5 минути към времето за печене.
6. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Поставете суфлетата в загрятата фурна и печете 10-12 минути. Първият път, когато приготвяте този вид шоколадов фондан с течен център, трябва да бъдете много внимателни с печенето. Всяка фурна е различна, също материалът от който са направени формичките ви за печене влияе на времето за печене. За това въпреки указанията за 10 минутно печене, наблюдавайте формичките и когато се оформи хубава твърда коричка от горе, трябва да печете още не повече от 2 минути и веднага ги извадете от фурната. Изкарайте ги от фурната и ги оставете за няколко минути, около 2-3 минути във формичките за да изстинат леко.
7. Много внимателно изкарайте шоколадовият фондан от формичките, като внимателно отлепите по края, обърнете формичките в ръката си и потупайте леко дъното за да излязат.
8. Ако сервирате с карамелен сос, направете спирала в чинията. Поставете шоколадовата лава торта в средата.
9. Внимателно поставете топка сладолед върху шоколадовото суфле и сервирайте докато е още леко топло.

шоколадов фондан рецепта

шоколадов фондан рецепта

Килокалории за 1 порция
581
Белтъчини
9g
Въглехидрати
52g
Мазнини
40g
Наситени мазнини
21g
Фибри
0g
Захар
30g
Сол
0.55g

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!