≡ Menu

Козунак в накъдрена форма – Гугелхупф

Необходими продукти за 1 доза:
600 г брашно
30 г мая
1 12 пакетчета масло
1/2 ч. ч. пудра захар
4 яйца
1/2 ч. л. сол
12 ч. л. настъргана лимонова кора
1 в. ч. ром
2 пакетчета ванилия
1 ч. ч. прясно мляко
3-4 с. л. стафиди
3-4 с. л. скълцани бадемови ядки
масло за намазване на формата

Начин на приготвяне:
В дълбок, не много широк съд се надробява маята, залива се с 1/2 от млякото, леко затоплено, и се размива на кашица, като се прибавят около 1/6 от брашното и 1-2 с. л. захар, поръсва се с брашно и се оставя да втаса.
Маслото се разбива на пяна със захарта, след което постепенно и при непрекъснато разбиване се прибавят 3 жълтъка и 1 цяло яйце .
С получената кремообразна смес, втасалата мая, останалата част от брашното и млякото, ванилията, рома и солта се приготвя тесто.
Тестото се разбива, докато започне да се отделя от лъжицата, изсипва се в намазана с масло и поръсена със скълцаните бадемови ядки накъдрена форма (до 3/4 от обема й) и се оставя на топло да втаса.
Козунакът се пече около 1 час, като първоначално се слага в гореща фурна, но вратичката й се оставя леко открехната, докато тестото изпълни формата, а след това се допича при умерено нагряване.
Десетина минути след изпичането му се изважда от формата и се поръсва с ароматизирана с ванилия пудра захар, а като изстине, допълнително се поръсва с не ароматизирана пудра захар.

Време за приготвяне: 1,5 часа

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!