≡ Menu

Крем Брюле

Тази рецепта за Крем Брюле – Crème brûlée е много вкусна и лесна за правене, става доста бързо, а резултатът е чудесен. Крем Брюле е невероятно вкусен десерт и често се среща в менютата на добрите ресторанти. Въпреки това е вкуснотия, която лесно можем да си направим в къщи. Името му означава горéн крем, заради горената захар с която обикновено се покрива, а първите записи за съществуването му датират още от 17 век. Испанската версия на крема се нарича Каталонски крем, той е модификация на френската версия и има няколко основни разлики в приготвянето му и продуктите, като той би могъл да се направи и само с мляко, в него задължително присъства и малко нишесте.

оригинална рецепта за лесен крем брюле

рецепта за крем брюле

Ако сте правили крем карамел тази рецепта въобще няма да ви затрудни, в същност приготвянето на крем брюле е много подобно.

Продукти за Крем Брюле
ванилова есенция
200 мл сладкарска сметана
200 мл пълномаслено мляко
75 г захар
4 жълтъка
75 г кафява захар за карамелената глазура

В тенджерка смесете сметаната и млякото заедно с ванилията и захарта и затоплете докато захарта се стопи. Оставете крема да се охлади.
Разбийте заедно жълтъците и бавно добавете охладената млечна смес към тях, като разбърквате добре.
Сипете сместа за крема във формичките в които ще печете, като най-добре е да ползвате керамични, но ако нямате такива, спокойно вземете формичките в които правите крем карамел. Купичките се пекат в тава с вода около 1/3 от формичките.
Печете на 150 °C, за 30-40 минути. Пробвайте с лъжичка преди да извадите. Трябва кремът да е гъст. Охладете, преди да сервирате поръсете с кафявата захар и карамелизирайте на най-горният ред на фурната за няколко минути, като внимавате да извадите когато захарта се е карамелизирала. Ако имате кухненска горелка може да използвате нея.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!