≡ Menu

Мусака от патладжани

Необходими продукти:
Мусака от патладжани
1 кг патладжани
5 глави лук
4 пиперки
2 моркова
6 скилидки чесън
5 домата
1 връзка магданоз
150 мл вода
2 моркова
Олио
сол

Начин на приготвяне:
Мусака от патладжани
Измиваме добре и нарязваме на тънки филии около един сантиметър един килограм патладжани.
Посоляваме много добре и оставяме да престоят така осолени 30 минути до 1 час, отстраняваме водата която са пуснали, след това ги пържим (или задушаваме) до като хванат златиста коричка.
В олиото в което сме пържили патладжаните, ако не е прегоряло задушаваме 2 моркова, настъргани на ренде, (на най-едрата част на рендето) 4 червени пиперки (може и зелени, ако няма червени пиперки), нарязани на дребно, 5те глави лук също на дребно, лука пуска доста сок и всичко се задушава много добре при затворен капак, 6 скилидки чесън може да се смачкат или нарежат на ситно, както ви е по-удобно, като всичко се задуши много добре се добавят и 2 домата обелени и настъргани или нарязани на ситно, посоляваме на вкус, добавяме нарязан на ситно една връзка магданоз и разбъркваме.
Отстраняваме от котлона.
В подходяща тавичка за печене нареждаме един ред от изпържения патладжан и отгоре изсипваме всичката смес която сме приготвили и задушили предварително.
И отгоре пак се нарежда ред от изпържените патладжани да се покрие сместа.
След което нарязваме трите останали домата на колелца и нареждаме върху патладжаните, добавяме 150 мл вода и поръсваме със ситно нарязан магданоз, и поставяме тавичката да се пече във фурна на 180-200 градуса.

Това ястие може да се направи и в обикновена тенджера, но трябва да се вари многовреме на слаб котлон.
Става много вкусна мусака от патладжани както на котлон, така и във фурна.

Време за приготвяне: 1 час

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!