≡ Menu

Рецепта за домашен великденски козунак на конци

Рецепта за лесен козунак на конци, от тази рецепта се получават 3 козунака, като можете да приготвите домашен козунак в хлебопекарна, да месите на ръце, или да бъркате в кухненска машина. Има много рецепти за домашен козунак на конци, и не е лесно да се избере точно тази от която наистина ще се получи сполучлив домашен козунак на конци. Тази рецепта, е изпитана от мен и не само беше лесна за изпълнение, но и резултата бе невероятно впечатляващ, точно какъвто всеки очаква да бъде един невероятен, лек, и пухкав козунак.

козунак

козунак

Рецептата трябва да се спазва точно, не се подлъгвайте да увеличите или намалите нещо, когато приготвяте тесто за козунак защото това задължително ще се отрази на резултата, разбира се, имате пълна свобода в избора на плънката, там можете да развихрите въображението си, както и когато избирате какво сплитане на козунак ще направите. За да получите шарен козунак, отделете част от тестото и към него прибавете какао и омесете, докато се получи желаният от вас цвят, след което когато сплитате козунака направете част от фитилите от това тесто, а другата част от тестото за козунак, което няма добавено какао, така ще се получат много интересни ефекти.

1 кг брашно, добре пресято
6 много големи или (7 нормални) яйца
3,5 ч. л. мая суха или 40 г прясна мая (едно кубче)
200 мл зехтин или олио
250 мл прясно мляко
300 г захар
настъргана кора от лимон и половина
сок от половин лимон
1 ч.л. ванилия
щипка сол

тесто за козунак

тесто за козунак

Ето и моето подробно описание за приготвяне на домашен козунак.
За да направите пухкав и много сполучлив козунак на конци задължително трябва да имате изпитана рецепта с подробно обяснение на цялата процедура, особено ако ще правите козунак за първи път.
Помещението в което ще работите трябва да е топло с постоянна температура, като не е нужно да е прекалено горещо, просто не отваряйте за дълго вратата на терасата за да проветрявате. Иначе не е нужно кой знае каква друга подготовка на помещението. По-важно е да приготвите правилно тестото за да втаса то добре и да се получи пухкав, лек козунак на конци.
Започнете с маята, най-добре е тя да е прясна, но ако нямате такава, и суха ще ви свърши работа. Задължително е тя да се активира, т.е. да се изработи префермент. Разтворете я в млякото, леко затоплено, но не горещо, заедно с 1-2 с.л. брашно и 1-2 с.л. захар, да стане като каша. Оставете тази смес за около 20 минути да шупне. Тя ще увеличи много обема си, за това я сложете в по-голям съд. Да постои на топло и да шупне.

козунак с локум

козунак с локум

Разбийте яйцата с останалата захар, и добавете половината олио, лимоновата кора, солта, ванилията и всичко останало без половината количество от олиото. Ако имате кухненска машина или машина за хляб сипете сместа в нея и започнете да месите. Ако нямата такава машина, тук ще са ви нужни доста умения и сили за да омесите добре тестото. Колкото по-добре се омеси това тесто, толкова по сполучлив ще е козунака.
Ако имате машина за хляб, спокойно в можете да приготвите козунак в домашна хлебопекарна, пуснете на програма за тесто, и около 30 минути след като е започнала, нулирайте програмата и я стартирайте от начало. Така козунака ще се омеси по-добре от обикновеното тесто за хляб. Когато програма приключи и тестото е втасало напълно, я стартирайте отново и добавете останалото олио, след като тестото поеме добре олиото, спрете машината за хляб. След което оформете тестото и поставете във форми за печене. Оставете го да втаса отново, за около 90 минути, след което го изпечете. Обърнете внимание на капацитета на машината си, възможно е тази рецепта да е за по-голямо количество от колкото вашата машина може да поеме, в такъв случай, пропорционално намалете съставките в рецептата за козунак, дадена по-горе.
Ако имате кухненска машина, която меси, или месите на ръка, ще трябва да месите поне около 15 – 20 минути, по-интензивно, като от време на време правите паузи за по няколко минути.
Когато приключите първото месене, тестото трябва да втаса, за да удвои обема си. Оставете го закрито с плътна кърпа, на топло, но в никакъв случай на горещо, ако например през това време готвите можете да го оставите близко до котлона, или да поставите съда с тестото върху леко топла вода. Втасването ще ви отнеме около 90 минути, след което омесете тестото отново, много добре и го оставете да втаса отново по същият начин. Втасалото тесто е поне двойно по обем.

лесен козунак

лесен козунак

След второто втасване, започнете отново да месите в машина или ако нямате машина, месете на ръка, като сега вече се добавя и втората половина от олиото, това се прави задължително в този момент, за да се получат, конците на козунака. Ще забележите сами как самото тесто леко се провлачва на конци още докато го месите. Готовото тесто трябва да е меко, гладко, нелепнещо. Когато сте готови, го оформете, с омазнени в олио ръце лесно можете да оплете плитка или друга по ваше желание форма и да поставите козунаците в омазнени тавички. Преценете фурната си, ако тя пече по-силно отдолу, поставете допълнително алуминиево фолио, за да не прегори дъното на козунака. От горе намажете козунаците с жълтък и поръсете с кристална захар.

козунак на плитка

козунак на плитка

Оставят се отново на топло, да втасат и да удвоят обема си, след което се пекат. В началото се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса, след 3 минути намалете на 170 градуса и покрийте отгоре с алуминиево фолио, за да не прегорят отгоре. 20 минути след като сте сложили фолиото го махнете, и допечете козунаците за още около 20 минути. Следете разбира се да не прегорят, всяка фурна е различна и е добре да познавате особеностите на вашата, за да успеете да ги опечете сполучливо.
Накрая ми се иска да добавя и няколко основни съвета, които трябва да се спазват за да се получи сполучлив козунак.
Не увеличавайте захарта, тя в прекалено големи количества пречи на маята и козунака няма да втаса правилно, ще получите сбита сладка питка, която повече ще прилича на кекс от колкото на козунак.
За да имате все пак по-сладък козунак, можете да добавите сушени плодове, стафиди или локум при печенето, те ще му придадат приятен сладък вкус, ако обичате ядки, също можете да прибавите в тестото преди да оформите за печене, или да поръсите отгоре, например орехи или бадеми, те изглеждат интересно и имат приятен хрупкав вкус. Можете също да накиснете сухите плодове в алкохол или да направите собствена плънка, като смесите ралични съставки, можете да добавите и захар, тази плънка не се омесва с тестото, а се ръси по фитилите, докато се плетат козунаците, ако се спрете на този вариант ще трябва да си осигурите помощник, който да ръси плънката докато вие оплитате козунака. Също не е проблем да поръсите повечко захар отгоре или да добавите шоколадови дражета в тестото.

козунак на конци

козунак на конци

За да не се напука коричката и да засъхне отгоре козунака, докато втасва, веднага след като го оформите го намажете с жълтък, захарта поръсете след като е втасъл, преди да сложите във фурната.
Задължително покрийте с фолио отгоре, иначе е сигурно, че ще загори или горната коричка ще стане прекалено дебела.
Месенето е най-важната част от приготвянето на козунака, той трябва да е възможно най-добре омесен.
За да получите козунак на конци, част от олиото се добавя точно преди оформянето на плитките. Самите плитки увивайте, докато плетете, за да се получат по-изразени конци. Можете да прегледате и някои видеота, за интересни идеи за оформяне на козунак.
Относно вида на брашното, ще трябва да пробвате различни видове, не се подлъгвайте по надписи, брашно за козунаци, те не винаги отговарят на истината. Купете по-качествено брашно, и не би трябвало да имате проблеми. Знак за добро за козунаци брашно е, че то е по-силно, някак прашинките се слепват и на вид изглежда, че се мажат и не минават лесно през ситото.
Заредете се с търпение и изчаквайте тестото за козунак да втаса добре, всеки път, около 90 минути на топло, но не горещо място. Само така ще се получи наистина, лек, пухкав козунак. Бавно втасващият козунак на не много висока температура става по-хубав от бързо втасващият на много топло. Можете да си направите експеримент и да оставите един от неопечените козунаци в хладилник през нощта, така той ще е втасал сутринта като се събудите и ще можете веднага да го изпечете.
Знам че има много и различни рецепти за козунак, но тази е наистина много сполучлива и лесна и си заслужава да я пробвате.

великденски козунак

великденски козунак

Тази рецепта за домашен козунак е наистина добра и трябва да си призная, че този много лесен козунак го приготвих изцяло без месене в кухненска машина, изцапах си ръцете само докато сплитах козунака и се получи по всеобщо мнение невероятно страхотен домашен великденски козунак на конци.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!