≡ Menu

Рецепта за кекс зебра с газирана вода

Рецепта за много пухкав кекс зебра, с газирана вода и без мляко. По принцип всяка рецепта за кекс може да се приготви като кекс зебра, но тази е специално много сполучлива и с подробно описание и снимки.

рецепта за кекс зебра с газирана вода

рецепта за кекс зебра с газирана вода

6 яйца
1/2 ч.ч. зехтин или слънчогледово олио
1 ч,ч, захар
100 мл. газирана вода
ванилия
1 1/2 ч.ч. брашно
1 с.л. брашно
щипка сол
1 ч. л. бакпулвер
1,5 ч.л. какао на прах

рецепта за кекс зебра

рецепта за кекс зебра

Разбиваме белтъците с половината захар и солта на гъст крем, и оставяме на страни. Разбиваме жълтъците с останалата захар до побеляване и постепенно прибавяме зехтина, газираната вода в която сме разтворили бакпулвера и всички останали продукти. Бъркаме докато се получи много хубава гладка смес.

рецепта за кекс зебра с какао

рецепта за кекс зебра с какао

До тук бъркаме с миксер. Сега го оставяме на страни.

парче кекс зебра

парче кекс зебра

Разделяме жълтата смес на 2 равни части и на ръка започваме да прибавяме по малко белтъците, като бъркаме от дъното към повърхността с шпатула или дървена лъжица /от долу на горе/, тази процедура се прави бавно и внимателно за да се запази пухкавостта на сместа.

рецепта за кекс

рецепта за кекс

Когато сме готови, разделяме сместа на 2 равни части и към едната добавяме какаото, а към другата 1 с.л. брашно. Разбъркваме добре. За да се разтворят какаото и брашното добре, без да се загуби пухкавостта на кекса, предварително ги разбъркайте добре в малко количество от сместта и тогава добавете.

тесто за кекс зебра с какао

тесто за кекс зебра с какао

Започваме да изсипваме сместа в намазана с масло тава, започва се като изсипваме 2 с.л. от жълтата смес в средата, после 2 с.л. от  сместа с какаото, веднага след това 2 с.л. от жълтата смес и така редуваме докато свърши сместа напълно. Печем 5-6 мин. на 200 градуса и след това на 170 около 1 час, но от време на време проверяваме и отгоре слагаме фолио за да не прегори.

готово разбъркано тесто за кекс

готово разбъркано тесто за кекс

За да се получи този кекс още по-ефектен, може да покриете с шоколадова глазура от 50 г масло и 100 г шоколад разтопени на водна баня и да гарнирате с ягоди или други плодове.

рецепта за кекс с орехи, стафиди, сушени плодове, шоколад и бонбони

рецепта за кекс с орехи, стафиди, сушени плодове, шоколад и бонбони

Ако нямате намерение да правите кекс зебра, можете да пропуснете частта с какаото и след като разбиете по отделно жълтъците и бетъците внимателно да ги разбъркате заедно и да изпечете, в този случай можете да добавите, орехи, стафиди, шоколадови дражета или каквото друго ви се иска. В този случай можете да изпечете в кексова форма и да сервирате като гарнирате със сушени плодове, крем, бонбони или друго в дупката.

{ 2 comments… add one }
  • Кекси 24.10.14, 9:27

    Благодаря за рецептата. Много сполучлив, пухкав и много вкусен кекс. Гарантирам, че всеки който пробва да го направи ще остане доволен, ако спази рецептата.

    • Рецепти 24.10.14, 9:29

      Благодаря ти за коментара, радвам се че ти хареса кекса.

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!