≡ Menu

Сок от череши

Необходими продукти:
череши

Начин на приготвяне:
Черешите дават сок с достатъчно захарност и с приятен аромат.
За целта се използуват напълно зрели, пресни, здрави плодове.
Те се измиват с обилно количество вода, отцеждат се добре и се смачкват, когато са в малко количество на ръка, или с плодомелачка, чиито валяци се нагласяват да работят така, че около 20% от костилките да се начупят.
Плодовата каша се оставя да престои 4—5 часа, за да се извлекат ароматът от костилките и багрилните вещества от кожиците, след което се пресоват ръчно или с домашна пакетна преса.
Отделилият се сок се прецежда през цедка, покрита с вълнен плат, и се налива в бутилки на височина 6—7 см от горния ръб на гърлото.
Бутилките се затварят с кроненкоркови капачки, стерилизират се 10 мин. след завирането на водата в стерилизатора и се изваждат, за да се охладят на въздуха.
Сокът може да се загрее, докато заври в тенджерата, и врящ да се налее в бутилки, които се пълнят догоре, затварят се с кроненкоркови капачки и се обръщат с гърлото надолу.
Сокът може да се налее и в дамаджани, не по-големи от 20 л, които се пълнят също догоре, затварят се с изварени коркови тапи и веднага се обливат с парафин.
Сокът се съхранява на тъмно и хладно място.

Време за приготвяне: над 2 часа

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!