≡ Menu

11 ползи от зеления чай

зелен чайЗеленият чай съдържа 10-40 мг полифеноли и има много по-голямо антиоксидантно действие отколкото спанака, броколите, морковите и ягодите. Проучванията показват, че зеленият чай съдържа антиоксиданти, полифеноли, протеини, както и голямо разнообразие от витамини и минерали. Зеленият чай е много полезен за човешкия организъм.

Чаят подобрява здравето
Чаят е известен с невероятната си сила да удължава живота. Според последните изследвания на зеления чай той има превантивни функции по отношения на много заболявания.

Предпазва от рак
Смъртността в резултат на ракови заболявания е значително по-нисък при японците, особено в области, където се произвежда зелен чай. Местното население консумира по 5-6 чаши чай на ден, а това показва, че неговите съставки (танин, катехин и други) в достатъчни количества намаляват смъртността, дължаща се на рак на стомаха.

Нивото на холестерола в кръвта
Има два вида холестерол. Единият е “лош” (LDL) и представлява натрупването му води до атеросклероза. Другият е „добър“ (HDL) и предотвратява натрупването на излишък от лошия холестерол. Тествано и доказано е, че съставките на зеления чай намаляват прекомерното натрупване на холестерол.

Контролира високо кръвно налягане
Високото кръвно налягане е сериозна тежест за съдовата система и е известно, че причинява проблеми със сърцето (инфаркт и други проблеми, свързани с кръвообращението). Зеленият чай е известен със способността си за понижаване на кръвното налягане.

Понижава нивото на кръвната захар
Зеленият чай се дава на пациенти с диабет, за да понижи нивото на глюкоза в кръвта. Зеленият чай има способността да понижават нивото на кръвната захар. Захарите и въглехидратите от храната се усвоява предимно в дванадесетопръстника, където те се превръщат в глюкоза и след това се абсорбират от кръвния поток.

Диабетът се характеризира с липсата на инсулин или тялото не използва инсулина добре, така че не позволява правилното усвояване на глюкозата в тъканите и води до високи нива на кръвната захар, която трябва да се отделя чрез урината. Ако тази висока концентрация на кръвната захар продължава за дълъг период от време, уврежда съдовата система и причинява сериозни проблеми, включително атеросклероза и кръвоизливи на ретината.

Забавя стареенето
Кислородът играе ключова роля в обмяната на веществата, но може да има и нездравословни функции. Като свободен радикал, кислородът в организма, може да доведе до корозия на клетъчните мембрани, което уврежда ДНК и мазнините. Това води до заболявания като рак, сърдечно-съдови проблеми и диабет. Липидната прекис се състои от мазнини и с кислорода има тенденция да се натрупва в организма и води до стареене.

Известно е, че употребата на антиоксиданти като витамин Е и С обещава по-дълъг живот, а зеленият чай е богат на тези витамини.

Освежава на тялото
Кофеинът в зеления чай, ако е в правилно количество, стимулира всеки орган в тялото и изчиства съзнанието. Малкото количество кофеин (около 9 мг), което се съдържа в нормална доза зелен чай, може да стимулира мускулите и да омекоти мускулните контракции.

Предотвратява хранителни отравяния
Добре известно е, че зеленият чай има способността да унищожава бактериите и да предотвратява хранителни отравяния. Едно от леченията на диария например е чрез консумацията на силен зелен чай. Зеленият чай е със силен стерилизиращ ефект и предпазва от всички видове бактерии, причиняващи хранителни отравяния.

Предотвратява и лекува кожни заболявания
Накисване на краката на спортистите в зелен чай е едно успешно лечение, но също така и при язви и кожни заболявания.

Спира кариеса
Зеленият чай съдържа естествени флуор и се смята че е от помощ при намаляване на зъбния кариес при децата. Известно е от дълго време, че малки количества от флуор е полезно за зъбите и предотвратява образуването на кариес.

Бори се с вирусите

Съставките на зеления чай имат силен ефект срещу грип, но също така и врещу вируса на СПИН.

· Тези, които пият зелен чай, изглежда, че са в по-добро здраве.

· Катехините са 100 пъти по-мощни от витамин С и 25 пъти по-мощни от витамин Е.

· Пиенето на зелен чай намалява наполовина риска от фатални сърдечни удари. Съединенията в чая, наречена флавоноиди, спират образуването на съсиреци (каквото е действието и на аспирина).

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!