≡ Menu

Крехки свински пържоли с картофи и моркови

Необходими продукти:
1 кг вратни свински пържоли, добре е да махнете мазнините преди да започнете, те само вредят на здравето без да спомагат за подобряване на вкуса
8 с.л. олио
2 с.л. сладък чили сос, сериозно препоръчвам да се ползва тайландки сладък чили сос, но при липсата на такъв можете да запържите леко червена люта чушка с малко олио и с 1 ч.л. захар
5 зърна черен пипер
1 чаша вода
4-5 средни по размер картофа
2 глави лук
6 големи моркова
2 с.л. ябълков оцет
сол за предварителното осоляване на пържолите
4 глави едноглав чесън
2 с.л. кетчуп
1 с.л. соев сос
1 ч.л. сол с лек връх за ястието

Начин на приготвяне:
Ако често стоите пред тенджера пълна с пържоли силно наподобяващи видът и структурата на подметка на обувка, задължително опитайте тази рецепта.
Тя е лесна за изпълнение и резултата е пълна с ароматно ухание и богат вкус тенджера в която ще намерите не само пържолите, но и гарнитурата за тях.

Започнете като измиете и осолите пържолите добре от двете страни, поръсвайки ги леко със сол без да прекалявате, защото ястието трябва да има леко сладникав вкус, солта в никакъв случай не трябва да доминира, след това ги оставете в тенджерата и започнете с подготовката на останалите продукти. Измийте и обелете морковите и картофите, морковите оставете цели, а картофите разрежете на четири. Лука обелете и нарежете на лентички, чесънът само обелете и оставете цял. Когато сте готови със зеленчуците, добавете олиото към пържолите и добре ги омазнете от всички страни, после наредете пържолите в един ред в тенджерата и добавете всички подправки, също лукът и чесънът, като накрая поръсите с една чаена лъжичка сол. Отгоре сложете морковите и върху тях наредете картофите. Накрая се налива водата.
Яденето не се бърка. Похлупва се тенджерата с капак, аз обичам да ползвам капак от стъкло за да мога лесно да наблюдавам какво се случва вътре, после яденето се оставя да ври на много тих огън, поне 2 часа. Може леко да усилите котлона в началото докато заври, след което да намалите. Поглеждайте на около 20 минути, без да бъркате, дали случайно не загаря.
След поне 2 часа, когато картофите придобият леко прозрачен вид ги бучнете леко с вилица или нож за да проверите дали са добре сварени.
Ако са добри, проверете и морковите и пържолите. Сосът трябва да е изврял поне на половина, така че ястието да остане почти само на олио, или с много гъст сос.
Ако имате друга работа или още не е време за обяд или вечеря, можете да оставите яденето да къкри на съвсем слабо до 3-4 часа, като периодично го проверявате за да сте сигурни, че течността не се е изпарила напълно и то не загаря.

Когато сервирате, трябва да сте внимателни.
Месото става толкова крехко, че се разпада лесно, за това използвайте по-голяма лъжица за сервиране или шпатула.
Разпределете, така че във всяка порция да има по част от месото, картофите, морковите, чесънът и соса.
Поднесете с хрупкав пресен хляб и салата от свежи зеленчуци. Въпреки дължината на описанието, изпълнението на това прекрасно ястие не изисква много човешка намеса и докато го готвите спокойно можете да се забавлявате като погледате телевизия, четете приятна книга, играете зумба или вършите някоя друга домакинска работа.
Аз обичам да го приготвям през почивните дни, защото е толкова вкусно, че прави всяка трапеза специална и едновременно с това ми дава достатъчно свободно време да си почина и да се насладя на уикенда.

Време за приготвяне: 20 минути

{ 1 comment… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!