≡ Menu

Открийте дали ще живеете дълго.

През 20 век средната продължителност на живота скочи с 30 години. Това е най-големият скок за последните 5000 години от човешката история.  Столетниците вече не са толкова малко, броят им е нарастнал с 50% от 1990 до 2000 година.
Как да обясним тези драстични промени. Огромният напредък в здравеопазването, образованието, профилактика на болестите, подобрено лечение са факторите на първите места в списъка и те звучат много логично. Това което трябва да знате е, че много от маловажните ежедневни навици които имаме или обстоятелства от вашето минало могат силно да повлияят продължителността на живота ви. Прегледайте резултатите от последните изследвания, показващи знаците дали вие сте дълголетник, и как можете да подобрите продължителността и качеството си на живот. Всички знаем основните правила: Не пушете, яжте си зеленчуците, слагайте колан в колата. Има обаче още някой по-малко известни фактори които могат да ви осигурят дълголетие. Вие обичате чайКакто зеленият така и черният чай съдържат вещества богати на антиоксиданти, вещества помагащи за релаксацията на кръвоносните съдове  и предпазващи сърцето. Достатъчни са ви 1 – 2 чаши чай на ден за да направите добро на сърцето си. Уверете се само, че пиете прясно направен чай от растения, а не готовите пакетчета от магазина. Пийте чаят само с лимон и мед, ако добавите мляко положителният ефект от чая изчезва.

Вие не пиете газирани напитки (дори диетични)Редовното пиене на газирано повишава двойно риска от болести на сърцето. Не е известно каква точно е причината за това, но е възможно да е карамела прибавян за оцветяването на някои газирани напитки. Имате силни кракаЗдравата долна половина на тялото ви осигурява добър баланс. Въпреки че сигурно повече се притеснявате как ще изглеждат краката ви в мини пола с напредване на възрастта здравите крака ще ви осигурят по-малък риск от наранявания. Така че започнете да спортувате за да изглеждате добре сега и да бъдете здрави в по-напреднала възраст. Друго което можете да направите е да отслабнете с 5 килограма, това ще повиши продължителността на живота ви с 10 години.
Майка ви, ви е е родила млада. Ако вашата майка е била на не повече от 25 години когато ви е раждала вероятността да живеете повече от 100 години нараства двойно! Предполага се при по-младите жени узряват по-добрите  яйцеклетки, което означава по-здраво потомство.
Вие ядете и пиете пурпурни неща.Червено вино, синьо грозде, боровинки, (не всичко тук е пурпурно, но доста близко), всички те имат богат цвят, полифенолите – вещества намаляващи риска от сърдечно съдови заболявания ви предпазват от Алцхаймер. Обичате да вървитеХората в добра форма са тези които вървят 30 минути на ден. Те живеят 4 пъти по-дълго от тези които не се движат достатъчно. Били сте тинейджър с нормално теглоПодрастващите с наднормено тегло имат повишен риск от развиване на диабет тип 2. Не харесвате хамбургериАко консумирате повече от 0.5 килограма червено месо на седмица повишавате риска от рак на дебелото черво. Това е третият най-разпространен тип рак. Риска се увеличава с още 42% ако консумирате месото във вид на кренвирши, бекон, наденици и сушени меса.

Когато печете месо, първо го мариновайте, нарежете го на малки парчета и го печете на ниска температура, под 200°C. Учили сте в колежХората с повече от 12 години обучение, живеят със средно 18 месеца по-дълго от тези с по-малко години образование. Само 10% от хората с по-добро образование пушат. Наистина харесвате приятелите сиДобрите социални връзки действат като буфер срещу стреса. Да знаете че има хора, които ви подкрепят действа добре на вашето здраве, както психически, така и физически. Хроничният стрес отслабва имунната система и състарява клетките по-бързо, като намалява продължителността на живота с 4 до 8 години. Вие имате нужда от приятели, с които да можете да разговаряте, без да бъдете съдени или критикувани. …и те са здравиАко близките ви приятели наддадат на тегло, шансът вие да ги последвате нараства с 57%. За да имате здравословен начин на живот е важно да общувате с хора имащи същите цели.. Обичате предизвикателстватаХората които са дисциплинирани и организирани живеят по-дълго и имат до 89% по-нисък риск от развиване на Алцхаймер. Когато сте добър във фокусиране на вниманието си използвате по-добре мозъка си твърдят учените. Поставете си лични и професионални цели, които да постигнете за определено време, като предизвикателсво към себе си. Опитвайте нови неща за да стимулирате мозъчната си дейност. Сменете стила на книгите които четете, и опитайте да си припомните 3 факта които сте научили предишният ден при четене. Нямате домашна помощницаСамо чрез почистване с прахосмукачка, миене на пода или прозорците можете да изгорите около 285 калории за 1 час, което намаля риска за вашето здраве с 30%. Вие преуспяватеТова са хора имащи позитивен поглед към живота,  отнасят се съвестно към обществото, и са социално ангажирани. Тези хора са по-здрави от средно статистичният гражданин. Повечето от нас са някъде по средата. Ние трябва да се опитваме да успяваме в живота, да имаме положителни цели, и да бъдем доволни от постигнатото. Хората в Сардиния и Окинава живеят най-дълго, там е важно да се работи много, но също така да се прекарва качествено време със семейството, също човек трябва да се грижи за духовните си нужди и да прави добро за другите. Ако отговаряте на повечето от тези условия, има голяма вероятност да се присъедините към нарастващата група на столетниците.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!