≡ Menu

Босилек

Босилекът, или нареченият още “Царска трева”, Ocimum basilicum, е едногодишно тревисто растение от семейство Lamiaceaе. Родовото име на босилека (Ocimum) идва от гръцката дума osme – миризма, а конкретното име на босилека, basilicum – от гръцкото basilikos – царски. Арабите наричат тази подправка raihan, а същото име “рейган” или “райхон” (ароматен) се използва и в някои други страни. В Индия босилекът се нарича “тулси”.

Босилек

Босилек

Босилекът е подправка, която се използва в свеж или в сух вид. Отличава се с приятния си и деликатен аромат, като особено използвани се листата му (в някои страни използват и семената му – за ароматизиране на напитки, пайове и супи).

Свойствата на босилека се проявяват постепенно в ястията – първоначално дават леко горчив вкус, а след това сладък привкус. Той се използва в супи, зеленчукови ястия от фасул, грах, домати, спанак, кисело зеле, както и в месни и рибни ястия.

Като подправка босилекът е по-ценен в свеж вид. Обикновено се накъсва с пръсти (което е за предпочитане) или се нарязва  ситно и се добавя в ястията. Без него италианската кухня е немислима, а освен това той е задължителна съставка на прочутия италиански сос песто.

В хранително-вкусовата промишленост босилекът се използва за приготвянето на сосове, кетчуп, масла, есенции, колбаси, консерви. В алкохолната промишленост е широко използван при производството на ликьори. Младите клонки и листа се използват за ароматизиране на оцет, който след това се използва, за да придаде пикантен привкус на салатите и на белите сосове. Няколко листенца пресен босилек, поставени в бутилка оцет, значително подобряват неговия аромат. Освен това босилекът се съчетава оригинално с риган, магданоз, кориандър, мента и естрагон.

Босилекът се добавя в ястието в последния момент преди сервиране, за да запази уникалния си вкус. Той може лесно да се отглежда в кутии, на перваза на прозореца, а ако е изсушен, най-добре се съхранява в плътно затворена стъклена или порцеланова кутия.

Колкото до медицинските свойства на босилека, той повишава общия тонус, стимулира храносмилането, стимулира апетита, но винаги се препоръчва да се използва в ограничени количества, защото ароматът му е доста интензивен.

Той е известен както като подправка, така и като лечебно растение. Цъфти през летните месеци и има прекрасен аромат, което се обяснява със съдържанието на етерично масло от сложен състав (от 0,2% до 1,5%). В 100 грама босилек се съдържат 319 калории и 2 грама мазнини.

Отвара от босилек се прави, както се прави чай от босилек и се използва при хронични заболявания на стомаха и на пикочния мехур, а етеричното масло от босилек има бактерицидно действие. Но той е полезен и при спазми, подуване на корема, газове и т.н. Намира приложение и в парфюмерийната индустрия. В Древен Египет например, босилекът се е използвал при мумифицирането, което е известно от факта, че в пирамидите са намерени венци от босилек.

След лотоса босилекът е най-свещеното растение в Индия, тъй като отваря сърцето и ума, дава енергия, любов и преданост. Това растение е посветено на Вишну и увеличава съпричастността и яснотата на ума, дава Божията закрила, изчиства аурата и укрепва имунната система. Смята се, че заради прочистващите си ефекти, босилекът трябва да присъства във всеки дом. Наред с това той подобрява усвояването на хранителни вещества, укрепва нервните тъкани и подобрява паметта. Пресен сок от листата му се използва външно за лечение на гъбични инфекции на кожата, но има положителен ефект и при артрит и ревматизъм. Наред с това отблъсква хапещите насекоми.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!