≡ Menu

Ванилия

Ванилията е най-деликатната и най-скъпата подправка, която се отличава със своя сладък, но и горчив вкус. Тя идва от Мексико и Централна Америка. Отглежда се в екваториалния пояс. Нейните най-големи производители са Мадагаскар, Индонезия и Китай.

Съществуват повече от сто вида ванилия, но само три от тях се култивират:
– Vanilla planifolia-най-висококачествената ванилия, с дължина на шушулките 20-25 см;
– Vanilla pompona-с къси шушулки с по-ниско качество;
– Vanilla tahitensis-ванилия от Таити.
Други видове ванилия са смятани за декоративни орхидеи.

ванилия растение

ванилия растение

По време на царуването на император Моктесума ацтеките също високо са ценили ванилията и са събирали данъци във формата на ванилови шушулки. С ванилията са се ароматизирали шоколадът и напитките с какао. Когато испанците откриват Стария свят и завладяват Америка, започват да изнасят подправката от Мексико.

От момента на откриването й до наши дни ванилията е скъпа подправка, което се дължи на сложната й технологична преработка. Тя се продава във вид на цели шушулки, на прах или като разтвор. Съхранява се в херметически затворени съдове. Някои използват по-евтиния й синтетичен заместител-ванилин, но за най-скъпите и качествени сладкарски изделия се използва натурална ванилия (за какао и шоколад).

Като подправка ванилията се съчетава добре с морски дарове, птиче месо, зеленчуци, а колкото до подправките, комбинира се добре само с шафран и канела. Ванилията се използва предимно при приготвянето на сладкиши-пайове, торти, млечни продукти, бисквити, вафли, ванилов сладолед, плодови компоти, конфитюри, желета, кремове, пудинги, бонбони, шоколад, какао, бисквити, сладки сосове и много други.

За да се приготви екстракт от ванилия, разделете четири шушулки ванилия наполовина и ги накиснете със 100 мл водка, след което оставете да престоят така в продължение на три седмици на хладно място. Индианците подготвят екстракта от ванилия по специален начин-те варят шушулките в мляко, а след това го добавят в ястието. Все пак бъдете внимателни с ванилията, тъй като ако се използва прекалено голямо количество, придава на ястието горчив вкус.

, за придаване на източна нотка на парфюмите-Mat Chocolat (Masaki Matsushima), Hypnose (Lancome), Pink Sugar, C`est la Fete (Christian Lacroix), Trouble (Boucheron).

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!