≡ Menu

Видове зелен чай

видове зелен чайСъществуват много разновидности на зеления чай. Той се произвежда в 18 провинции на Китай. Основната му особеност е в технологията на обработка, при която чаените листа не ферментират. Свежите чаени листа се оставят на открито и стават меки, придобивайки леко увяхващ вид. Колкото по-дълго продължава този процес, толкова повече зеленият чай се доближава до белия по своите характеристики. След това листата се подлагат на термична обработка. Високата температура спира процеса на ферментация, тъй като прекратява активността на ензимите, предизвикващи ферментацията. Благодарение на това се запазват зеления цвят на листата и свежия зелен аромат, но така също и биологично активните вещества в свежите листа, които се освобождават при приготвянето на чая и преминават в напитката.

Процесът на термична обработка може да е различен, което води до приятно разнообразие във вкусовите качества. На тази основа различаваме три вида зелен чай

зелен чайПечен зелен чай. Най-известните от този вид са Хуанг Шан Мао Фън, Тай Пинг Hou Куи. Става въпрос за чай, който се суши в пещ или в специални приспособления, наподобяващи пещи. Такива са чайовете Лун Цзин, Дун Тин Би Ло Чун, Хуан Шан Мао Фен, Тай Пин Хоу Куй.

Попарен зелен чай, който се обработва на пара и се отличава с нежен аромат на цветя и с плодови нотки. По този метод се прави японският зелен чай, както и Веретено Джейд, Спирали Джейд, Сюе Хуа.

След топлинната обработка на чаените листа се придава форма. Тази процедура може да се извърши по различни начини, което прави многото разновидности на зеления чай уникални. Изключение прави чаят във формата на игли, стръкове, листа чай и т.н. Хуан Шан Мао Фен, борови иглички и др. чаят се оставя във формата, в която е, докато при Лун Цзин, Тай Пин Хоу Куй му се придава плоска форма.

зелен чайПри приготвянето на зелен чай се препоръчва използването на гореща вода 60-80 С в продължение на 1-3 минути. Зеленият чай, в зависимост от качеството му, може да бъде заваряван от 2 до 6 пъти. След приготвянето на инфузия, може да има от светло зелен или златист до много тъмно и наситено зелен или жълто-зелен цвят. Добрият зелен чай със сигурност ще има силно изразен ароматен букет, в който ще преобладават ароматите на цветя, плодове и тревисти нюанси. Ако зеленият чай е съхраняван твърде дълго или е с лошо качество, а след това дегенерира и придобива твърде груба миризма на сено и губи многообразните си оттенъци. Зеленият чай съдържа доста кофеин и при продължително варене тя може да стане много горчиво. Правилното приготвяне на зеления чай в сравнение с другите видове, е уникалното съдържание на витамини, минерали и хранителни вещества (като растителни протеини).

Производители на висококачествени зелен чай са Китай и Япония, но той се отглежда и в Индия и Цейлон. В много редки случай зеленият чай е с посредствено качество.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!