≡ Menu

Италианска (средиземноморска) диета

средиземноморска диетаПолзата от средиземноморската диета

Средиземноморската диета е била „открита“ от лекаря Ансел Кейс. Заедно с американския контингент през 1945 година той отива в Салерно. По време на престоя си там забелязва, че сърдечно-съдовите заболявания са по-малко разпространени, отколкото в неговата страна. Прави няколко проучвания и установява, че честотата на съдовите заболяване е по-ниска в страните, където се прилага средиземноморската диета.

средиземноморска диетаВ действителност съществува значителна разлика в продължителността на живота в Съединените щати от една страна и Италия, Германия и Япония. Така че, ако от диетата в голяма степен зависи здравословното състояние, може да се заключи, че средиземноморската диета намалява честотата на сърдечно-съдовите заболявания, но средната продължителност на живота е почти същата. Така че ползата от нея в крайна сметка не е огромна.

Според статистическия анализ извършен между 50-те и 70-те години смъртността поради сърдечно-съдови заболявания в страни като Италия и Гърция са по-ниски, отколкото в САЩ, поради простата причина, че хората там умират по други причини.

Въпреки че следват средиземноморската диета, италианците са на второ място сред най-пълните хора в Европа. Предполага се обаче, че тя може да осигури добро здраве. Средиземноморската диета е синоним на добрата храна, тъй като тя предполага използването на прости храни. И благодарение на средиземноморската диета, обаче, и предложенията на много експерти в областта на храненето наука, която италианците са се превърнали в секунда затлъстелите хора в Европа.

Основните храни, включени в средиземноморската диета са плодове, зеленчуци, хляб, макаронени изделия, зехтин и други. За съжаление твърде често четем твърде, че правилното хранене предполага консумацията на храни с високо съдържание на въглехидрати и с ниско съдържание на мазнини. Ето защо средиземноморската диета е синоним на добрата храна, тъй като при нея се прибягва до прости храни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!