≡ Menu

Какво да ядем и какво да не ядем съгласно палеодиетата?

Според палеолитната диета или както още се нарича палеодиета, трябва да се храним като нашите предци. Тя е известна още като диетата на пещерните хора, е била начинът на хранене на човешките популации, които са живели в периода преди откриването на селското стопанство (преди около 10хиляди години).

Според тази диета правилното хранене трябва да се основава на храни, които са били на разположение преди развитието на селскостопански техники, включително костния мозък, мозъка, червата, кръвта на бозайниците, риба, ракообразни, влечуги, червеи, насекоми, птици, яйца, плодове, корени, мед, луковици, ядки, семена и други.


В тази диета се препоръчва да се ядат храни, които са възможно най-близо до естественото си състояние, за предпочитане месо и карантии от диви животни, без да се използват зърнени храни, риба (отново за предпочитане е уловената риба), миди, ракообразни, мекотели, яйца, плодове и зеленчуци от всякакъв вид, умерено количество ядки.

Единствените позволени добавени мазнини се осигуряват от зехтина. Важно е да се консумират редовно лефер, скумрия, риба тон, сардини, аншоа, камбала, тъй като те съдържат значителни количества омега-3.

Що се отнася до процентите на макронутриентите, те не са точно определени (както е например в диетата Зона), но е даден диапазон – протеините са от 20% до 35% от калориите, мазнините – от 30% до 60%, но за някои групи от хора могат да достигнат и до 80% или повече за някои хора, а въглехидратите са от 20% до 35% от калориите. Според някои привърженици на палеодиетата, сред които е и известният диетолог д-р Гроувс, тя може да бъде съставена само на базата на месо и животински мазнини, без употребата на въглехидрати.

Дори след многогодишно прилагане на тази диета, последователите й все още изглеждат в отлично здраве. Процентите на макронутриентите за спортисти трябва да бъдат определени в зависимост от случая и от конкретния вид спорт, но въглехидратите трябва да присъстват. В тези случаи се препоръчва употребата на картофи и от време на време на зърнени култури без глутен, тъй като те са лесно смилаеми и са с нисък гликемичен индекс (като например ориз басмати).
Ако се опитаме да обобщим, всичко, което не е включено в палеолитната диета, е чуждо за човешкия геном, а това са зърнените култури и техните производни, бобовите растения (включително соята), млякото и млечните продукти.

Също така трябва да бъдат премахнати чаят, кафето, какаото, виното, оцетът и солта. Причината за отстраняването на солта от диетата се обяснява с това, че добавянето на сол ще доведе до опасен дисбаланс между натрий и калий. Трябва да бъдат премахнати олиото от царевица и от всички видове семена, защото са богати на омега-6 и имат възпалителен ефект, и маргаринът, който се състои от хидрогенирани мазнини, тези са опасни за здравето.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!