≡ Menu

Как се съхраняват пресни и сухи подправки

Подправките се съхраняват в стъклени буркани с плътно прилепнал корков капак. Поставят се на тъмно, хладно и сухо място, например в кухненски шкаф.

Не е желателно да се презапасявате с подправки, защото дори когато са плътно опаковани, те не могат да се съхраняват повече от девет месеца до една година. Но ако все пак вече притежавате повече подправки, съхранявайте ги при температура под 0 градуса – условия, при които се забавя процеса на окисляване.

Как се съхраняват подправки

Как се съхраняват подправки

Друго важно правило за съхранението на подправките е те да бъдат в стерилна чистота и сухота, тъй като те лесно усвояват влага и миризми, губейки уникалните си свойства. Когато подправките са свежи, първо трябва да ги измиете добре и веднага да ги обработите – нарежете ги бързо, използвайки само порцеланова дъска, за да запазите техния сок и аромат.

Трябва да сте запознати с какви подправки се съчетават добре различните продукти, както и колко време дадена подправка може да престои в определено ястие. Това се отнася особено за несмлените подправки, тъй като ако се прекалява, може да започнат да горчат.

Специално внимание е необходимо да се отдели и на температурата – във вода е подправките се разтварят слабо, но при високи температури този процес се ускорява. Солта значително подобрява свойствата на подправки, така че когато добавите подправка към солено ястие, трябва да използвате по-малко количество. И най-важното е да консумирате готовото ястие веднага, тъй като при повторно загряване на ястието, вкусът на подправките изчезва.

Листата на ригана например, заедно с цветните пъпки, се използват пресни и сушени. Те се добавят към ястия от месо, риба, зеленчуци, салати, както и ароматизират оцета. При използването на сушения риган се препоръчва предварително да се стрива на прах.

Използването му подобрява вкуса на ястията от месо, птици и риба. Признат деликатес е приготвянето на патица и гъска добавянето на тази. В комбинация с кимион, риганът се използва и за рибни ястия както и за ястия от черен дроб, сосове за месо, тестени изделия, кетчуп, студени меса, омлети и други.  Много добре се съчетава с мащерка.

За да се запазят по-добре цветът и ароматът на ригана, трябва да се суши на сянка и да се съхранява  в херметично затворен съд. Ароматът на ригана не е силен и е много нестабилен, така че трябва да се добавя в края на готвенето, точно преди поднасянето на масата.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!