≡ Menu

Копривата – безценен и вкусен източник на желязо

Копривата е многогодишно растение, не много високо, обикновено височината му е не повече от 1,5 метра.
Съставът на това растение го прави полезно и приложимо при редица неразположения и заболявания.

Като пословично е добре да се забележи голямото съдържание на желязо. Именно за това тя се прилага при лечение на желязодефицитни анемии.

Коприва

Коприва

Съдържа: голям процент вода, протеини, желязо, манган, калций, магнезий, цинк, мед, багрилни вещества и хлорофил и други. В свежо състояние листата съдържат витамини А, D, B, D, E, K.

От копривата се ползват корените, листата и семената. Листата се берат, докато са млади /май-септември/, а корените – октомври-ноември. Преди да бъдат изсушени се измиват обилно и трябва да се сушат на сянка, разстилат се върху вестник.

Ползва се при заболявания на бъбреците, бронхит, анемия, пролетна умора, проблеми с храносмилателната система, ревматизъм, като кръвоспиращо средство, срещу отоци, косопад и други.

За да консумираме полезната коприва е достатъчно да я сготвим на ястие или да си направим чай от нея.

Отварата от коприва се приготвя лесно по следния начин: 4 чаени лъжички от листата на копривата се запарват с 250 мл. гореща вода. След това трябва да се охлади и да се прецеди през цедка и се приема като чай.

Срещу косопад може да си приготвите отвара от листа на коприва – 100 г, като ги сварите за половин час в 500 мл. вода и също толкова оцет. С така получената отвара вечер преди лягане намокряйте корените на косата си.

Копривата е полезна и за блясък на косата се приготвя настройка от 5 с.л листа от коприва и литър гореща вода. Похлупете и я оставете да покисне около половин час, прецедете след това и използвайте да си изплакнете косата, след като сте отмили шампоана. За още по-ослепителен блясък към отварата добавете 1 ч.л. оцет или лимонов сок.

Срещу ревматизъм се правят лапи от попарени пресни листа.

Копривата може да се приложи за много различни здравословни и естетични проблеми, свойствата и са много, тя се прилага както външно, така и вътрешно. Вкусните ястия, приготвяни от растението са чудесна част от диетичното ви меню през пролетта. Тя ще ви зареди с полезни елементи, витамини и протеини от растителен произход.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!