≡ Menu

Мате

чай матеЧаят мате придоби голяма популярност, и въпреки че исторически датира от векове, все още е една екзотична напитка. Позната е на индианците от Южна Америка още преди идването на европейските колонизатори. Приготвя се от листата и младите клонки на вечнозеленото дърво Ilex Paraguariensis (Илекс парагуариензис), което расте главно в Южна Америка – Бразилия, Аржентина и Парагвай.

Местното население познава растението и неговите свойства от стотици години. Освен че укрепва имунната система, напитката намалява стреса и стимулира умствената дейност, оказва благоприятно въздействие върху кръвното налягане, лекува безсъние, забавя процесите на стареене и пречиства организма от токсините.

Вероятно поради това днес 30% от южноамериканците пият около един литър от тази напитка всеки ден. В листата на растението се съдържа матеин, което е вещество, подобно на кофеина. То дава на организма енергия и способства за концентрацията.

сухо матеЗа да приготвите мате е необходима една чаена лъжичка от стритите и изсушени листа, които да залеете с 250 мл гореща вода (70-80° С). Престоява от 3 до 5 минути. В Южна Америка за целта се използва специален съд “калабас” или мате, откъдето идва и наименованието на напитката. Листата остават в съда, а напитката се пие със сламка, на края на която има цедка (“бомбиля”). Направена е от неръждаем метал, дърво или пластмаса.

За да направите истинско мате, напълнете две трети от обема на калебаса със сухи листа от мате. Залейте ги за една-две минути с топла вода.
След набъбването им поставете бомбилята вътре, така че ситото да опре дъното на калебаса. Долейте вода, загрята до 70-80° и изчакайте в продължения на няколко минути, докато се запари. По време на запарката бомбилята остава неподвижно в калебаса, а не се разбърква. Когато калебасът се изпразни, може да се долее още два или максимум три пъти.

Пиенето на мате не е както пиенето на обикновена напитка, но е вид ритуал. За населението на Южна Америка то се е превърнало в част от обединяващата традиция.

Според начина на обработка мате се разделя на няколко вида, основните от които са зелен и черен. Външно прилича на зеления чай, но е по-горчиво от него и има особен леко сладък вкус. В зависимост от предпочитанията мате може да се пие с мляко или с водка. Възможно е приготвянето и на различни коктейли.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!