≡ Menu

Полезните свойства на чая

Полезните свойства на чая са познати от няколко хиляди години. В древен Китай напитката била използвана като средство за защита от редица болести. Чаеното растение притежава забележителната способност да извлича от почвата само най-ценните вещества.

В напитката се съдържат различни съставки, сред които различни танини, етерични масла, аминокиселини, пигменти, витамини, минерали, неорганични смолисти вещества, органични киселини и стотици други химични вещества.

Чаят е отлично тонизиращо средство. Благодарение на съдържащите се в него танини, той възстановява силите и повишава концентрацията, както и подобрява настроението. За разлика от кофеина има по-лек, но по-дълготраен ефект. С четири-пет чаши чай на ден можем да си осигурим следните вещества (в проценти от дневната нужда):
полезни свойства на чая
5% от селен
25% от витамин В2
6% пантотенат
10% цинк
10% фолиева киселина
9% калий
45% манган

В чая се съдържа и витамин С. В пресните листа на чая неговото съдържание е четири пъти повече, отколкото в сока на един лимон или на един портокал. При преработката на чая част от количеството на витамините се губи, но в зеления и жълтия чай се запазва десет пъти по-голямо количество, отколкото в черния.

Чаят съдържа няколко пъти по-малко количество кофеин, отколкото кафето. Редовната му употреба намалява вероятността от мозъчен удар и от инфаркт, тъй като увеличава еластичността на кръвоносните съдове и понижава нивото на холестерола. Оказва положително въздействие върху костите, зъбите и венците.

Много учени разглеждат чая като идеално средство за подобряване на обмяната на веществата и на сърдечно-съдовата дейност. Наличието на голямо количество антиоксиданти спомага за предотвратяване на преждевременното стареене и укрепват имунната система на организма. Доказано е, че напитката има антибактериални свойства и подобрява кръвоoбращението и стабилизира кръвното налягане.

Препоръчително е при големите горещини през лятото вместо вода да се пие зелен чай, тъй като той се явява ефективен регулатор на телесната температура. Според медицинските проучвания редовното пиене на чай гарантира крепко здраве, енергичност и повишена трудоспособност. Достатъчни са дори само две чаши чай дневно, за да се предпазите от вредите, които нанася стреса и да бъда неутрализирано действието на свободните радикали в организма. И не на последно място – чаша чай ще подобри настроението ви!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!