≡ Menu

Правилно хранене и балансиран начин на живот

правилно храненеДиетите са правилни и подходящи, когато доставят на организма необходимите за възстановяването му елементи и му осигуряват енергия. Съществуват много и разнообразни диети за здравословно хранене, които включват необходимите хранителни вещества, съдържащи се в различни храни. Поради тази причина е важно да се познават състава и свойствата на отделните хранителни продукти, за да се задоволят нуждите на организма.

Каквато и диета да изберете, в нея не трябва да липсват следните съставки:

• Мляко и неговите производни, т.е. продуктите, съдържащи протеини, мазнини, витамини и калций.
• Месо, риба и яйца, които предоставят протеини, витамини и желязо.
• Бобовите растения, тъй като са богати на въглехидрати, протеини, витамини и желязо.
балансирано хранене• Хляб, тестени изделия и храни, съдържащи скорбяла. Те осигуряват на организма въглехидрати, витамини и желязо.
• Цитрусови плодове и домати, които съдържат витамини, особено витамин C.
• Зеленчуци и плодове, заради витамините, желязото и антиоксидантите в тях.
• Олио, зехтин, масло, които са основен източник мазнини и на някои витамини.

Една балансирана диета, отговаряща на всички изисквания на тялото, трябва да бъде съобразена с възрастта, с начина на живот и климатичните условия. Ако дадена диета не задоволява конкретните нужди, могат да бъдат използвани хранителни добавки, но за това е необходима медицинска консултация.

Психологическият елемент също е много важен за успеха на провежданите диети. Следването на диета не трябва да ви кара да се чувствате като жертви, защото в такъв случай след края на една твърде строга диета, има голяма вероятност да започнете отново да се храните като преди. В действителност целта на диетата е да промени и да коригира навиците, създавайки постоянен стил на здравословно хранене.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!