≡ Menu

Ройбос

ройбосРойбос е висококачествен чай, който расте в ЮАР. Той е чист и натурален, без добавки, с отличен аромат и антиоксидантни свойства. В зависимост от начина на обработка на чаените листа, се правят два различни вида чай ройбос. И в двата случая се използват иглолистните листа на растението.

След като се съберат листата се сушат (заедно със стъблата или без тях), след това се счукват и се оставят да ферментират. По време на процеса на ферментация листата променят цвета си, затова чаят се нарича още „червен ройбос“ (или само „червен чай“). Но е възможно чаят да се изсуши и в случай, че не се подлага на ферментация, не придобива червен цвят. Този е ройбос чайвторият вид ройбос, който се отличава с жълт или леко кафеникав цвят и се нарича „зелен ройбос“. Двата вида чай се различават не само по цвета, но и по своя вкус. Зеленият ройбос в известна степен наподобява добре познатият на всички зелен чай, но не е така стипчив. Той е много ароматен и притежава редица полезни за организма качества.

Ройбос е подходящ да се пие както топъл, така и студен. За тези, на които не харесва зеленият чай, спокойно могат да изберат червения ройбос, който е по-сладък и има приятен плодов вкус. Обикновено той е с аромат на ванилия, лимон или ягоди. Достатъчно е да го залеете с гореща вода и да го оставите да престои необходимото време. Освен че ще утоли жаждата ви във всеки момент, той оказва благоприятен ефект срещу главоболие и успокоява нервите, препоръчва се срещу депресия и високо кръвно налягане, алергии и при други заболявания.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Предишна страница:

Следваща страница:

error: Content is protected !!