≡ Menu

Сандаловото дърво

Сандаловото дърво или още Sandalwood е вечнозелено дърво, което достига 9 метра височина. Стъблото му е сиво-кафяво, има тънки клони, жилави листа и малки лилаво-розови цветчета.

сандалово дърво

сандалово дърво

Дървото расте бавно и достига зрялост при височина около 10 метра след 30-50 години. Тогава именно е най-подходящото време за ползване на дървесината му за различни цели. През първите няколко години от развитието си, дървото се нуждае от друго дърво-гостоприемник, който да му осигурява хранителни вещества. Закрепването става чрез впиване на корените на Сандаловото към другото дърво, което довежда до развиването на първото и загиването на второто.

Вирее в Хаваи, Шри Ланка и Южна Индия. В миналото дървесината му се е ползвала за производството на мебели и поради тази причина неговата популация е намаляла драстично.

В наши дни Сандалово дърво се ползва за извличане на етерично масло, което е с много полезни свойства. Сред тях са:

•    Антисептично;
•    Дезинфекциращо;
•    Стягащо;
•    Успокояващо;
•    Регенериращо.

Състав на етеричното масло: етерично масло, терпени, сантален пигмент и смоли.

Чрез извършването на парна дестилация се извлича етеричното масло от кората на дървото. Съдържащото се количество етерично масло нараства с възрастта на дървото.
Маслото от Сандалово дърво се ползва успешно за лечение на пародонтит, поради стягащите си свойства. Успешно се бори с белези и бръчки. Друг ефект от използването е, че отблъсква насекомите. Помага при високо кръвно налягане и при безпокойство.

Притежава охлаждащ ефект, който е съпроводен с противо-възпалителен ефект.
Силните отхрачващи свойства на сандаловото етеричното масло, го правят част от много лекарствени продукти, които се използват в борбата с настинки и вирусни заболявания.

Капките от етеричното масло трябва задължително да се приемат с течност, мляко, вода или сок. В никакъв случай в концентриран вид.

Ароматът му е дървесен, сладък. Именно заради този си аромат, той се прилага при ароматерапия или в парфюмерийната индустрия. Успешно се комбинира с роза, пачули, иланг-иланг, жасмин.

Полезните свойства на Сандаловото дърво са познати от векове и се ползват до наши дни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!